Publicatia americana "The Hollywood Reporter" scrie in editia de vineri ca Romania si Bulgaria vor atrage, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, tot mai multe productii europene, si deja se numara printre locurilor de filmare preferate de cineastii din Europa, dar si de cei din SUA.

Bogdan Moncea, marketing manager la Castel Film, unul dintre cele mai importante studiouri din Romania, alaturi de MediaPro Studios, a estimat pentru publicatia americana ca se asteapta ca productia de film din Romania sa creasca dupa integrarea in Uniunea Europeana. "Ar trebui sa ne asteptam ca o mare parte din coproductiile europene sa fie realizate aici", a declarat el. Moncea a adaugat ca, spre deosebire de vecinii sai si principalii concurenti ai Romaniei pe piata de film, Cehia, Ungaria si Polonia, Romania este cu 30% mai ieftina.

"Romania si Bulgaria au oferit si pana acum un mediu atractiv in care regizorii sa filmeze", a mentionat si senior vice-president si managing director al Motion Picture Association din SUA, Christopher Marcich. Romania are o mare varietate de locuri de filmare, "de la spectaculosii munti Carpati la Dunare, Marea Neagra, paduri, ghetari si la castelele din Transilvania", scrie "The Hollywood Reporter". Tara noastra a servit ca un substitut pentru perioada Razboiului Civil din America pentru filmul lui Anthony Minghella "Cold Mountain". Aici s-a filmat si satul natal din Kazahstan al lui Borat, iar regizorul seriei de filme "Nasul", Francis Ford Coppola, a venit in 2005 pentru a regiza primul film dupa o pauza de aproape 10 ani, "Tinerete fara tinerete", mai scrie ziarul. Potrivit lui Christopher Marcich, integrarea in Uniunea Europeana va da posibilitate Romaniei si Bulgariei sa acceseze fonduri si programe ale UE.

"Cand faci parte din UE poti interactiona cu alte tari, care te ajuta la coproductii", a spus Marcich. "(Integrarea - n.r.) va ajuta la internationalizarea productiei in regiune, si vom vedea filme si programe ce se vor bucura de un interes global", a completat el. "Romania este deja o poveste de succes in materie de locuri de filmare si nu poate decat sa se perfectioneze", a spus si directorul general al Association of Commercial Television in Europe, Ross Biggam. "Ei (romanii - n.r.) au jucat inteligent in constructia infrastructurii, iar odata cu realizarea de productii cu reputatie, i-au facut pe cei care se intorc de acolo sa povesteasca despre peisaje si despre oamenii binecalificati", a adaugat el.

Si Bulgaria este renumita ca destinatie ieftina pentru productia de filme. Se asteapta o crestere a numarului de filme produse aici, dupa recenta contopire a celui mai vechi si cel mai mare studio din Bulgaria, Boyana, cu rivalul sau, Nu Image Bulgaria, o unitate a Nu Image/Millennium Films. David Varod, care conduce studioul Nu Boyana, a mentionat ca Bulgaria a atras mai mult de 40 de productii internationale in ultimii cinci ani, printre care se numara productiile "The Black Dahlia", a lui Brian De Palma si "Nine Lives", regizata de Wesley Snipes. "Noi speram sa beneficiem de efectele integrarii", a spus Varod. "Cu mai putine granite, mai multa libertate de miscare si o mai buna calificare, studiourile noastre vor deveni o optiune extraordinara pentru cineasti", a adaugat ea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.