Gigantul producator de automobile Toyota va dezvolta un sistem de prevenire, ce permite oprirea automata a vehiculului cand soferul este in stare de ebriatate, a anuntat miercuri cotidianul Asahi Shimbun, relateaza AFP.

Senzori instalati pe volan vor analiza transpiratia de pe mainile soferului pentru a determina alcoolemia acestuia. Daca alcoolemia depaseste limitele permise, masina nu va porni. Prin observarea miscarii ochilor si pupilelor soferului, precum si conduita acestuia, sistemu va diminua automat viteza autovehiculului, sau chiar va opri masina, daca va stabili ca soferul se afla in stare de ebriatate.

Toyota estimeaza ca sistemul va ajunge pe piata, ca optiune suplimentara, in 2009, potrivit cotidianului nipon, citat de NewsIn. Rivalii grupului Toyota, printre care compania Nissan, analizeaza posibilitatea instalarii unor sisteme de lupta impotriva conducerii masinilor in stare de ebrietate.

In 2005, aproximativ 14.000 de accidente de masina, in care au decedat 707 de decese, au fost datorate conducerii in stare de ebrietate in Japonia, conform informatiilor publicate de politie, care doreste majorarea pana la cinci ani a pedepsei pentru persoanele descoperite conducand masina in stare de ebrietate (fata de trei ani, pedeapsa practicata momentan) si sa dubleze amenda pana la un milion de yeni (6.700 de euro).

Anuntul facut de Toyota vine intr-un moment in care politia japoneza a multiplicat, in ultima perioada, controalele de alcoolemie, dupa un accident care a socat populatia. La 25 august 2006, la Fukuoka, trei copii au fost ucisi si parintii lor grav raniti intr-un accident provocat de un tanar de 22 de ani, aflat in stare de ebrietate.

Numarul accidentelor mortale cauzate de consumul de alcool au crescut cu 13% in primul trimestru al anului 2006. Acest numar se afla totusi in scadere dupa intrarea in vigoare in 2001 a unei legi care prevede majorarea de la cinci ani la opt ani pedeapsa in cazul uciderii unei persoane de catre soferii aflati in stare de ebrietate.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.