Prognozele meteorologilor anunta un an sumbru din punct de vedere al climei

Chiar daca pana acum vremea a fost secetoasa, inceputul anului 2007 se anunta bogat in ninsoare, ceea ce poate duce la producerea de viituri si inundatii, mai ales in vestul tarii. Specialistii avertizeaza ca anul viitor va fi unul cu probleme din punct de vedere climatic. Debutul va fi marcat de seceta, dar, in primavara, odata cu topirea zapezilor, pot sa se produca viituri si inundatii. Asemeni inundatiilor catastrofale din urma cu doi ani, zonele cele mai vulnerabile sunt considerate Banatul si Crisana, unde debitele raurilor mari pot atinge si chiar depasi cotele de inundatie si in anumite cazuri pe cele de atentie.

Topirea ghetii de pe rauri si de pe Dunare a fost in anii trecuti o sursa importanta pentru inundatiile care au facut ravagii in Romania. Anul viitor,spun meteorologii, dezghetul ar putea provoca pagube asemanatoare.

Anul 2007 va fi unul cu probleme din punct de vedere climatic, avertizeaza specialistii. Debutul va fi marcat de seceta, iar in primavara si in vara s-ar putea repeta situatia din 2005, cand viiturile si inundatiile au facut ravagii in Romania.

Lunile ianuarie, februarie si martie vor fi marcate de seceta. Debitele raurilor vor fi cu 50-70 la suta sub nivelul normal pentru acea perioada. Estimarile hidrologilor arata ca seceta va fi prezenta in toata tara, dar va fi mai accentuata in partea de nord, sud si vest. In februarie se mentine aceeasi tendinta, pe cand in luna martie lipsa de apa se va face simtita mai ales in sud. Desi va fi seceta, in lunile ianuarie si februarie va ninge, astfel ca se va depune un strat gros de zapada. Acest lucru va favoriza, din martie pana in aprilie, viituri puternice pe raurile mici.

Daca inundatiile din 2005 au inceput in zona Banatului, acelasi lucru s-ar putea intampla si anul viitor. "In aprilie 2007, exista riscul de revarsari importante in vest, care vor avea impact semnificativ asupra vietii colective si a sigurantei bunurilor si persoanelor", spune Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. In vara lui 2007, sunt posibile viituri in zonele montane si de deal in sudul Carpatilor si Moldova. In ceea ce priveste lacurile de acumulare, dintr-un total de 4.095 milioane de metri cubi care pot fi retinuti, in momentul de fata volumul de apa se situeaza la 2.421 milioane de metri cubi.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.