Sfarsitul de an se apropie cu pasi repezi, si multi dintre salariatii din Romania asteapta sa primeasca din partea societatilor unde lucreaza "cadourile" de Craciun. Acum depinde si de norocul fiecaruia. Cei mai fericiti din acest punct de vedere vor fi lucratorii din domeniul bancar, care au sansa de a primi bonificatii financiare importante. Cei mai nefericiti vor fi bugetarii, care-si vor primi totusi "darurile" de Craciun, sub forma celui de-al 13-lea salariu. Dintre angajatii de la stat, "primele" cele mai mari vor intra in buzunarele minerilor, care vor duce acasa, inainte de Sarbatori, cu 650 de lei in plus.
Cum se formeaza un angajat loial
Pentru a-si fideliza angajatii, companiile romanesti s-au inghesuit in ultimii ani sa ofere daruri de Craciun. Fie ca sunt in bani, fie ca sunt in natura, ele au menirea de a-i arata salariatului ca i se multumeste in acest fel pentru munca depusa in timpul anului. Valoarea cadourilor este, de cele mai multe ori, simbolica, dar exista si societati care ofera bonificatii financiare consistente sau excursii in strainatate. Un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) releva faptul ca aproape doua treimi din companiile romanesti isi motiveaza angajatii prin oferirea de prime cu ocazia Craciunului. Acestea constau fie in daruri in natura, fie in bani. Exista insa firme care aleg alte modalitati de fidelizare a angajatilor.
Cadouri in natura
Studiul mentionat mai arata si faptul ca, in ultimii ani, firmele au tendinta de a transforma premiile in bani in cadouri in natura, in special alimente, dulciuri, jucarii pentru copiii angajatilor, decoratiuni de Craciun etc. sau chiar in pachete de servicii. Societatile au ales aceasta modalitate de premiere datorita faptului ca este mult mai avantajoasa pentru ele. Chiar daca, insumate, cadourile in natura valoreaza mai mult decat traditionalele prime in bani, angajatorii nu mai platesc impozite. In plus, cumparand produse in cantitati mari, beneficiaza si de reduceri.
Excursii in tari exotice
Cele mai ravnite cadouri sunt excursiile in locuri exotice. Firmele venite din afara aleg aceasta modalitate de premiere din mai multe motive. Unul dintre ele este acela ca se pleaca in grup din cadrul societatii si oamenii socializeaza mult mai usor. In astfel de situatii, gradul de fidelizare este foarte ridicat, salariatii vazand aceste excursii ca pe niste concedii platite de firma. Multe dintre societati le dau posibilitatea angajatilor de a-si lua si familia in astfel de voiaje. Avantajele sunt insa si de partea companiilor care ofera asemenea cadouri. Lasand la o parte faptul ca angajatorul poate obtine o reducere substantiala la agentia de turism, beneficiind de tarife preferentiale, motivarea salariatilor este cea mai importanta.
Media primelor: doua-trei milioane de lei vechi
Exista in Romania companii care isi permit sa-si premieze angajatii atat in bani, cat si in natura. Dintre aceastea, se detaseaza de departe sectorul bancar sau cel al vanzarilor. Studiul PwC arata ca valoarea medie a unei prime de Craciun se situeaza intre 200 si 300 de lei. In ceea ce priveste sectorul bancar, primele pot depasi chiar salariul mediu al angajatilor, iar in cazul "vanzarilor" se acorda bonusuri de performanta care depasesc de 3-4 ori salariul de baza.
Doua actiuni la firma!
Nici firmele de telefonie mobila nu sunt mai prejos. Cel putin in privinta inventivitatii… In cadrul uneia dintre companii, in urma cu doua luni, angajatii au primit cate doua actiuni a caror valoare poate creste in timp. Trebuie precizat insa ca vanzarea acestora nu se poate face mai devreme de 2008. Angajatorul a inteles insa in acest mod sa-si fidelizeze salariatii. Tot in cadrul acestor societati sunt acordate bonificatii de sfarsit de an care constau in diverse pachete de servicii. De asemenea, angajatii primesc cadouri importante pentru copiii lor, care pot depasi ca valoare cateva milioane de lei vechi. Firmele care se respecta, pe langa toate cadourile si primele oferite salariatilor, organizeaza, la sfarsit de an, si mese festive. Astfel, angajatii au parte de cate o petrecere pe cinste, intr-un loc bine ales.
650 de lei pentru mineri
Nici angajatii de la stat nu o duc prea rau de Sarbatori. Chiar daca nu prea se mai acorda traditionalele prime de porc, decat in foarte putine societati, cei mai multi dintre salariati primesc cadouri. Intr-un top al darurilor primite cu ocazia Sarbatorilor de iarna se detaseaza sectorul minier. Toti salariatii Companiei Nationale a Huilei vor beneficia, in luna decembrie, de o prima de Craciun si de o prima de vacanta, in valoare de 650 de lei. Anuntul a fost facut chiar de catre directorul general al Companiei, Daniel Surulescu.
Potrivit acestuia, de comun acord cu sindicatele, s-a decis acordarea a 350 de lei prima de Craciun, la inceputul lunii decembrie, si a altor 300 de lei, prima de vacanta. Administratia CNH a stabilit si programul de lucru al minerilor pentru luna decembrie, zilele de sambata si duminica fiind zile lucratoare. Pe 1 si 2 decembrie se va lucra doar pe baza de comanda, iar zilele de 3 si 4 decembrie sunt libere, ortacii sarbatorind-o pe Sfanta Varvara, ocrotitoarea celor care lucreaza in subteran. Apoi, din 23 decembrie si pana in 2 ianuarie minerii vor intra intr-o minivacanta de iarna, in aceasta perioada activitatea de productie fiind oprita.
Jucarii pentru copii
In cazul producatorilor de energie electrica, primele nu se iau, deocamdata, in discutie. In schimb, se vor acorda cadouri copiilor angajatilor, dar care nu vor depasi 150 de lei. "In contractul colectiv de munca nu este prevazuta o prima pentru salariati de Sarbatori. Dar, daca fondul de salarii o va permite, se va da si o astfel de prima. Avem insa un program de premiere pentru copiii angajatilor. Cadoul in acest caz va fi sub un milion si jumatate si va consta in dulciuri, jucarii si hainute", ne-a declarat liderul de sindicat Vasile Domocos.
Al 13-lea salariu bugetar
Bugetarii nu primesc prime de Craciun, dar iau in luna decembrie al 13-lea salariu. Guvernul a permis institutiilor publice sa plateasca in luna decembrie premiul anual, din surse bugetare, fiind adoptata si o hotarare de urgenta in acest sens. Al 13-lea salariu va fi acordat de toate institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare. Eventualele diferente de drepturi salariale rezultate in plus sau in minus la calculul premiului anual vor fi regularizate cu drepturile salariale aferente lunii decembrie, care sunt achitate in ianuarie 2007.
Daruri deductibile
In Codul Fiscal este stipulat faptul ca patronii care acorda salariatilor daruri pentru copiii minori ai acestora de Paste, Craciun sau de Ziua Copilului, dar si angajatorii care le fac cadouri salariatelor de 8 Martie au posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2007, sa deduca cheltuielile din impozit. Vestea proasta este insa ca, pentru a se putea face acest lucru, valoarea cadoului nu poate depasi 150 de lei.
Despre autor:
Sursa: Saptamana Finaciara
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Inundațiile, viiturile fulgerătoare care „bat mereu la ușă”: cauze, riscuri,...
Sursa: green.start-up.ro
-
Mai există loc în piața financiară românească? Lucian Daia, CTO Zitec: Cum...
Sursa: futurebanking.ro
-
Dudoiu, SeedBlink: Cei doi factori critici care duc la finanțarea unui startup
Sursa: start-up.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 18-24 noiembrie...
Sursa: garbo.ro
-
Citate despre viață: Inspirație și înțelepciune pentru fiecare zi
Sursa: kudika.ro
-
Site-uri auto din Germania de unde iți poți cumpăra o mașină second-hand
Sursa: wall-street.ro