Dupa ce anul trecut a lansat succesul de piata "1001 de filme de vazut intr-o viata", cei de la Editura Rao revin cu o alta enciclopedie impresionanta, dar de aceasta data pentru "varianta" muzicala. "1001 de albume de ascultat intr-o viata" (1001 albums you must hear before you die) este un volum coordonat de Robert Dimery si tradus din engleza de catre Justina Bandol, Ioana Diac, Marilena Dumitrescu, Bogdan Marchidanu, Cristina Valceanu, consultant de specialitate fiind Ioan Big (autorul volumului si el recent lansat la Rao, despre The Rolling Stones). Prefata iii apartine lui Michael Lyndon, redactorul fondator al celei mai cunsocute reviste muzicale, Rolling Stones, care crede ca exista diferite albume pentru diferite gusturi, prin discurile - acoperind toate genurile muzicale - prezentate aici impacandu-se toate generatiile si cam toate afinitatile.

Nu conteaza ca discul sau, dupa caz, CD-ul, e semnat de Sinatra, Led Zep, Madonna, Hendirx, Queen sau White Stripes. Important e ca ascultatorul isi regaseste aici macar un idol sau un refren fredonat candva. Este o selectie pana la urma destul de obiectiva, a unor titluri care au schimbat istoria muzicii in ultimii 50 de ani; bineinteles, optiunea fiecaruia ramane o chestiune subiectiva, dupa cum nu-l poti compara pe Bach cu Bob Dylan sau pe Louis Armstrong cu Nirvana ("different strokes for differend folks").

Robert Dimery, scriitor si colaborator la Time Out sau Vogue opteaza ca detaliul este reprezentativ pentru aceasta antologie. Veti afla, printre altele, lansarea carui album a fost amanata in semn de respect dupa moartea lui F.K., ce surse de inspiratie au avut artisti ca Paul Simon si Zappa sau la ce... leguma a cantat Paul Mc Cartney, pe post de instrument, pe un album Beatles! De amintit ca printre multii autori ai selectiei figureaza si un roman, George Durbalau, redactorul sef al celei mai importante publicatii muzicale de la noi, "Sunete".

Lucrarea de fata este impartita pe decade, de la anii ‘50 ai rock’n’ roll-ului si jazz-ului, pana la sunetele house ale anilor 2000, trecand prin pop (anii ‘60), rock (‘70), punk sau disco (‘80) sau rap si r&b (anii ‘90). Exista un indice al albumelor, altul al muicienilor, dar mai ales o colectie sugestiva de fotografii, multe rare, cu formatiile sau vocalistii adunati aici, de la Leonard Cohen pana la Dave Gahan (Depeche). Fiecare perioada este sintetizata si prin prisma unor evenimente specifice pentru anii in care au creat trupele su muzicienii respectivi - context politic, social, cultural Dar ceea ce mi se pare cu adevarat sugestiv pentru acest "greatest hits" al celor mai bune albume din 1950 pana la noi sunt maximele, perlele, comentariile, temele & motivele creatiei celor prezentati lucid in cate un citat de fiecare album.

Asadar, 90 de specialisti din toata lumea au ales, intr-un concept cu 900 de ilustratii, sa-i incite pe toti fanii tuturor stilurilor muzicale la 1001 de albume de ascultat intr-o viata, adica la un fel de antologie critica a cantautorilor, copertilor de disc sau band-urilor, valabila pentru oricare generatie. Sau, 1001 de nopti, cu cate o "poveste" muzicala, un "best of" de la Elvis Presley si pana la Bono de la U2...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.