In peste jumatate din judetele tarii se comercializeaza sare neiodata, cu toate ca legislatia in domeniu interzice acest lucru. Acest fapt a fost descoperit de inspectorii de la Protectia Consumatorilor, in urma unor controale privind ambalarea, etichetarea, transportul, depozitarea si comercializarea sarii, efectuate in perioada 2-13 octombrie. Controalele au scos la iveala faptul ca 359 de agenti economici din 599 verificati nu respecta reglementarile in vigoare.

Astfel, au fost prelevate 87 de esantioane de sare si trimise la Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor LAREX, pentru a fi analizate in privinta respectarii reglementarilor privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman. In urma analizei, 39 din cele 87 de esantioane s-au dovedit a fi neconforme cu reglementarile. Controlul a mai scos in evidenta si faptul ca, in mare parte a judetelor controlate, comerciantii vindeau sare neiodata cu amanuntul destinata alimentatiei umane. Legislatia prevede clar ca sarea neiodata poate fi comercializata, in conditii speciale, numai prin reteaua de magazine Plafar, magazine naturiste si farmacii, in ambalaje ce nu depasesc 0,5 kilograme.

Numai in judetul Bistrita-Nasaud, inspectorii au descoperit ca peste 86 la suta din agentii controlati comercializau aproximativ 16 tone de sare neiodata. Pentru ilegalitatile constatate, inspectorii OPC au dat 259 de amenzi, in valoare de 111.650 de lei, au oprit temporar de la comercializare 48 tone de sare, in valoare de peste 40.000 de lei, iar 24 de tone de sare neiodata a fost interzisa pentru vanzare. Au fost descoperiti agenti economici care vindeau sare cu data durabilitatii minimale depasita, modificari organoleptice, ambalaje necorespunzatoare sau deteriorate, fara etichete cu numele sau adresa importatorului, producatorului sau ambalatorului.

Profesorul Constantin Dumitrache declara, cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la infiintarea Institutului C.I. Parhon din Bucuresti, ca deficitul de iod este o "boala vesnica" de care sufera 30 la suta din populatie, zonele endemice ale Romaniei fiind cele de deal si de munte. Dumitrache a mai spus ca, dupa 1990, a fost o pauza in programul de iodare a sarii, cand pe piata au aparut tot felul de pungi cu sare aduse din diverse tari in care acest produs nu era iodat, fiind inregistrata atunci o noua crestere a deficientei de iod.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.