La tara lipsesc profesorii, in timp ce tot mai multi copii abandoneaza scoala chiar din primele clase. Acestea sunt doar unele dintre semnalele de alarma pe care le trage Ministerul Educatiei in Raportul de anul acesta privind starea invatamantului.

Scolile romanesti duc lipsa de profesori, arata raportul Ministerului Educatiei. Orele se tin de prea multe ori cu personal necalificat - in invatamantul gimnazial procentul de cadre didactice necalificate se ridica la aproape 12% - majoritatea sunt in mediul rural.

Nu sunt suficienti profesori la tara

Gheorghe Izvoranu liderul federatiei sindicale din invatamantul preuniversitar Spiru Haret a explicat ca la tara nu sunt respectate anumite drepturi pe care profesorii trebuie sa le aiba in conformitate cu statutul personalului didactic.

"Este vorba de plata navetei, de asigurarea unor conditii materiale si de locuit. Profesorii au conditii extraordinar de proaste in majoratea unitatilor in mediul rural, cum ar fi lipsa apei sau a altor facilitati. Asta face ca, la salariile respective care incep de la in jur de cinci milioane de lei vechi net, un profesor calificat sa nu se duca pentru ca iese in pierdere", a spus Gheorghe Izvoranu, liderul federatiei sindicale din invatamantul preuniversitar "Spiru Haret".

Tot mai multi copii renunta la studii chiar din primele clase

In invatamantul primar, rata abandonului scolar depaseste 11 la suta, iar in cel gimnazial 14 la suta, in timp ce Uniunea Europeana impune reducerea ratei abandonului scolar in invatamantul obligatoriu la cel mult 10%.

Saracia ar fi una dintre principalele cauze ale abandonului scolar, mai cu seama la tara, e de parere liderul federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Izvoranu.

La aceasta s-ar adauga inconsecventa politicilor privind educatia, care s-au schimbat cu fiecare ministru, ceea ce provoaca o stare de confuzie in randul copiilor si parintilor. Domnul Izvoranu a spus ca daca s-ar crea un spatiu de scolarizare adecvat, copiii ar putea reveni la scoala.

"Mai mult de jumatate de la tara nu au apa curenta. Daca s-ar crea conditiile respective, daca s-ar motiva personalul, daca ar fi masuri coerente vizand reforma si daca ar fi politica prin care sa se arate importanta invatamantului si a educatiei intr-o tara, atunci s-ar putea ca lucruile sa se finalizeze mai bine. Toate acestea nu se pot face decat cu o finantare suficienta".

In bugetul de stat pentru anul viitor, educatiei ii revin 5 % din PIB. Potrivit premierului Tariceanu, acesta ar fi cea mai generoasa suma acordata invatamantului in ultimii 16 ani. Romania ramane unul dintre putinele state europene care aloca mai putin de 10 la suta din totalul cheltuielilor publice pentru educatie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.