Dupa un an de munca infernala, dupa traversarea unor momente dramatice (nu stim la ce se refera, dar nici nu ne-am dorit sa aflam), dupa zile si nopti nedormite, iata ca Marina Constantinescu, unicul selectioner al Festivalului National (incepand din acest an International) de Teatru "I.L.Caragiale" ne aduce spre digerare un festival de teatru complex, cu multe module.

Senatul Uniter a decis, in urma cu un an, ca Marina Constantinescu sa fie unic selectioner al festivalului timp de trei ani. Au trecut doar doi. Iar cand e vorba de gusturile omului... Trecand peste aceste aspecte, dar ramand la ele, ce ne propune Marina Contantinescu... Pai, o lista. "Marii regizori sunt pe lista mea", spune unicul selectioner; iar in cazul de fata ce o fi mai important - lista sau regizorii? Dupa cum am intuit, "regizorii au fost alesi pe criterii valorice", iar din lista Marinei Constantinei nu lipsesc Tompa Gabor, Felix Alexa ("un regizor care va ramane pe lista mea"), Mihai Manutiu, Alexandru Tocilescu, Radu Afrim, Andrei Serban, Catalina Buzoianu, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza si altii.

La sugestia unei colege, Marina Constantinescu s-a gandit sa imbrace festivalul in coperti. Prima coperta este "Burghezul gentilom", un spectacol controversat al lui Petrica Ionescu, montare ce a nascut polemici de toata frumusetea; iar pe coperta finala sta Ion Caramitru si al sau spectacol "Dialoguri si fantezii in jazz", in care evolueaza alaturi de Johnny Raducanu.
Festivalul va gazdui si doua premiere: este vorba despre "Telefonu, omleta si televizoru", un spectacol al Teatrului "Anton Pann" din Ramnicu Valcea, in regia lui Alexandru Dabija, si "Neintelegerea", in regia lui Felix Alexa, spectacol al Teatrului National din Bucuresti.

Anul acesta, la Bucuresti, vor ateriza nume sonore ale lumii teatrale internationale, iar dintre acestea, nume precum Lev Dodin, celebrul profesor rus al nu mai putin celebrului Yuri Kordonski, Patrice Chereau, regizor de teatru si film, Michael Collins, traducator irlandez de dramaturgie romana, dar si George Banu.

Referitor la buget, festivalul costa anul acesta 35 de miliarde de lei vechi - 25 de miliarde de la Ministerul Culturii si Cultelor si 10 miliarde de la Primarie, iar bila alba se refera la vanzarea biletelor. Dupa ce in anii trecuti nu prea existau bilete la vanzare, iar intrebarea de pe buzele noastre era pentru cine este facut acest festival, iata ca acum la fiecare spectacol sunt oprite pentru invitati doar o treime din locuri. Deci, spectatorii pot merge la casele de bilete ale teatrelor din Bucuresti (toate teatrele sunt gazde ale evenimentului) si sa vada spectacolele alese de unicul selectioner.

Marina Constantinescu ne aduce in festival si dans, in detrimentul unor spectacole de teatru din tara. Dar, festivalul este unul complex, nu? Iar cum dansul s-a departat de teatru si s-a apropiat de artele vizuale, el trebuie readus la sanul teatrului.

Una peste alta Festivalul National de Teatru presupune 9 module, 31 de regizori, 49 de spectacoloe, 67 de reprezentatii, 24 de teatre, 4 one-man show-uri, 2 expozitii, 4 lansari de carte, o lansare de CD, 2 ateliere de creatie, 4 conferinte si 33 de invitati straini.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.