Ceasurile desteptatoare afecteaza sanatatea, fiind responsabile de o serie de afectiuni ale inimii sau ale sistemului circulator, dar si de cresterea nivelului de stres.

Cercetatorii japonezi au tinut sa demonstreze ca ceasurile desteptatoare produc stres si sunt cauza unor boli de inima si ale unor afectiuni ale sistemului circulator. Cobaii-voluntari au fost treziti brusc de sunetul strident al desteptatorului. Acest lucru le-a provocat o crestere mai mare a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac fata de cei care au fost lasati sa se trezeasca singuri. Profesorul Chris Idzikowski de la Edinburgh Sleep Centre a explicat pentru dailymail.co.uk ca somnul produce unele modificari ale organismului, care il fac vulnerabil in primele ore ale diminetii, iar soneria unui ceas poate exacerba aceasta slabiciune. In ultima parte a noptii, fiziologia generala a organismului este neregulata, au loc fluctuatii mari de tensiune arteriala, de ritm cardiac si de respiratie. Organismul este relativ linistit in somn, iar sangele se ingroasa si exista riscul de formare a cheagurilor de sange.

"De fapt chiar actul de trezire poate pune probleme, cand sangele incepe sa circule, iar tensiunea arteriala creste", a subliniat profesorul. Cat despre stres, sunetul soneriei creste nivelul de adrenalina, iar daca starea de stres persista mai multe luni, se poate transforma in stres cronic, care duce la aparitia hipertensiunii arteriale, tulburari de somn si depresie. Studiul a demonstrat si ca trezirea brusca din somn profund provoaca scaderea capacitatii cognitive. Multi dintre subiectii sculati de ceas aveau pierderi de memorie si nu mai stiau sa numere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.