Pentru a nu ajunge sa pierzi un proces din cauza avocatului, specialistii in materie au creionat pentru „Cotidianul“ un set minim de reguli pentru a va feri de tepe juridice.

Cistigi fara argumente sau pierzi cu dreptatea in mina. Acestea sint rezultatele extreme ale unui proces in care priceperea avocatului si-a spus cuvintul.

Capcana subiectivismului

Recomandarea personala poate fi un inceput in procesul de selectare a unui avocat. Insa inainte de a alege aceasta cale, persoana respectiva trebuie sa fie atenta ca nu cumva sa mearga la un avocat specializat in alt domeniu decit cel in care are el nevoie de asistenta. Avocatul Iulian Patrascanu spune ca recomandarea personala in ceea ce priveste asistenta juridica poate fi si buna, si rea. "Pacatul romanilor este ca recomanda mai intii prietenii; desi alegerea avocatului dintr-o recomandare e strict bazata pe subiectivism, ea poate fi verificabila prin CV-ul si referintele respectivului profesionist", completeaza Patrascanu.

Calin Andrei Zamfirescu, presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, mai precizeaza ca romanii inca apeleaza la sistemul cunostintelor, al recomandarii unui avocat despre care stiu ca s-a mai ocupat de situatii juridice similare.

Fata in fata

Prima intilnire cu un avocat va poate spune daca el este potrivit pentru problema dumneavoastra. Cind va intilniti cu el, trebuie sa fiti atenti sa nu vorbeasca mai mult decit dumneavoastra. "Clientul trebuie sa vorbeasca despre cazul pe care i-l prezinta avocatului in proportie de 60%, iar avocatul - in proportie de 40%. Daca proportia este inversa si avocatul vorbeste mai mult decit clientul sau, inseamna ca nu intelege faptele si ca nu isi va asista clientul asa cum trebuie", pune punctul pe i Iulian Patrascanu, avocat specializat in dreptul muncii.

Sa raspunda la telefon

Abilitatile de comunicare ale avocatului sint foarte importante in relatia client-avocat. Sugestia specialistilor este sa va alegeti avocatul care va raspunde intotdeauna la telefon, este dispus sa va comunice periodic stadiul cazului si explica intr-un limbaj usor si accesibil clientului strategia pe care o propune.

Atentie la "pedigree"

Orice avocat capata "greutate" in piata abia dupa ce are la activ citiva clienti cu pedigree, cum ar fi Coca-Cola sau Ericsson. Nu va sfiiti sa cereti avocatului care va reprezinta CV-ul sau, dar si referinte - nume de clienti cu care a lucrat. Daca acestia se feresc sa dea nume, invocind confidentialitatea, reamintiti-le faptul ca numele nu sint confidentiale, ci continutul tranzactiei.

"Experienta intr-o ramura de drept se capata dupa cel putin cinci ani de practica continua si numai prin implicarea graduala in tranzactii de referinta", spune avocatul Iulian Patrascanu.

Concluzia este ca, in alegerea unui avocat, trebuie sa cintariti o serie de factori cum ar fi: vechimea avocatului in solutionarea problemelor de genul celei pe care o aveti de rezolvat, sa va asigurati prin referinte de experienta prezentata, sa stabiliti onorariul aferent rezolvarii cazului si, nu in ultimul rind, sa aveti asigurari in privinta manierei de rezolvare a cazului dvs.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.