Vamile de pe granitele de Vest si de Sud ar putea fi mentinute temporar pana la jumatatea anului viitor, iar numarul de regionale vamale sa fie redus de la zece la opt, a declarat presedintele Autoritatii Nationale a Vamilor, Gelu Diaconu.

Deocamdata guvernul nu a luat o decizie in ceea ce priveste reorganizarea Vamilor de la 1 ianuarie 2007, cand Romania se va integra in UE. Diaconu a afirmat ca modificarea organigramei nu a fost definitivata, iar propunerea avansata de ANV are la baza modelul celor zece tari recent integrate in UE.

Reorganizarea Vamii este impusa de noul statut al granitelor Romaniei dupa integrare, cand volumul marfurilor care va fi supus vamuirii se va reduce cu 70%. "Vama romaneasca va fi prima institutie care va deveni europeana la 1 ianuarie. Vama va lucra dupa aderare mai mult pentru Comisia Europeana decat pentru statul roman", a declarat Diaconu, citat de NewsIn.

Taxele incasate de Vama vor ajunge, dupa aderare, in proportie de 75% in bugetul Uniunii Europene, iar restul de 25% va fi folosit pentru cheltuielile de administrare, potrivit sefului ANV. In prezent, 43% din veniturile bugetului de stat sunt colectate de catre vamesi, ponderea cea mai semnificativa avand-o incasarile de TVA.

Dupa aderare, birourile vamale si controlul vamal la punctele de trecere a frontierelor dintre Romania si Ungaria, respectiv Bulgaria vor fi desfiintate, iar monitorizarea tranzactiilor va fi facuta prin sistemele electronice de schimburi de date privind TVA si accize (Vies si Seed). Prin schimbul de informatii, statele membre pot urmari circulatia in spatiul comun a marfurilor pentru care nu va mai exista control vamal.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.