Daca nu aveti ghinionul ca, din cauza unei imprimante harbuite si a unui singur ghiseu, sa va tocati nervii vreme de peste patru ceasuri in Vama Giurgiu, spre a plati o taxa stupida, si inca pe-atat la Kulata, ca sa intrati in Grecia pe la Promahonas, un sejur cu masina in Halkidiki, pe bratul Kasandra, poate deveni un adevarat deliciu. In primul rand, datorita soselelor fara cusur ale acestui traseu de inceput. Pe care multi dintre romani nu le-au vazut decat in filme.

Bani din ochii pestilor

Un beneficiu al finalului de sezon (care pe malurile Marii Egee se intin-de pana spre jumatatea lunii octombrie) se reflecta in preturile seducatoare afisate de operatorii romani: in Hanioti, la 5 minute de plaja, cazarea intr-o camera de hotel de 2 stele + (cu doua paturi, frigider, balcon, baie si chicineta complet utilata) costa doar 175 euro/7 zile. E drept, ca sa primiti telecomanda televizorului vi se vor mai cere la receptie inca 5 euro - garantie returnabila, iar pentru folosirea aerului conditionat - 45 de euro.

La numai un kilometru inapoi spre Salonic, o camera similara intr-o pensiune privata, dar situata chiar pe buza marii, e ceva mai piperata: 30 de euro/zi. Insa daca eliminam pretul accesoriilor de plaja (3 euro/zi - doua fotolii cu saltele + o masuta de plastic, cu umbrela - la Hanioti) costurile devin comparabile. Tot la Hanioti, pentru cateva zeci de euro, amatorii de adrenalina pot gusta tot soiul de senzatii tari: de la plimbarile cu scuterul de apa pana la vertijurile cauzate de canapelele gonflabile tractate de salupe rapide ori ascensiunile cu parapanta. In contrast, desi destul de inguste, in afara statiunilor plajele sunt aproape pustii, marea pare un imens lac de clestar, orizontul nu se pierde in cer, acolo se inalta varfurile coastelor bratului Sidonia si, in departari, Muntele Athos.

Chiar daca pe dealurile din vecinatate cresc inca lugubre siluetele copacilor calcinati de recentele incendii, chiar daca nisipul este presarat cu o bura de cenusa, iar in aer staruie vag mirosul de funingine. Profitand de limpezimea apei de la tarm, de cativa ani, un intreprinzator din Hanioti a gasit o metoda ingenioasa de a face bani. La asfintit, scoate pe plaja mese si fotolii de rachita, infige in nisipul umed cateva faclii si ii invita pe turisti sa fie rabdatori. Intre timp, pot sorbi un cocktail care arata superb, alcoolic sau nealcoolic, la pretul de 5 euro. Dupa caderea intunericului, bancuri intregi de pesti incep sa se roteasca halucinant sub apele de clestar. Ii privesti in ochi si sugi din pai. "Inca unu’, baiete!".

Rezerve dambovitene

Nicio aprovizionare primara la un supermarket din apropiere (pentru un mic dejun frugal sau pentru consumurile uzuale) nu va produce seisme in buzunare: cu exceptia tigarilor (in medie 2 euro/pachet), preturile sunt cam aceleasi ca la orice magazin dambovitean. Pentru bucataria de la Bucuresti, merita sa va cumparati vestitul ulei de masline, la 6-7 euro litrul. Berea bastinasa face spume la jumatate de litru pentru circa 0,5 euro, Amstel-ul - pentru 0,80-0,90 de euro (la carciuma, nu scade sub 2,5 euro, dar halbele sunt intotdeauna scoase din congelator!). In functie de calitate, o sticla de UZO poate fi cumparata cu 2,5-10 euro.

Bauturile racoritoare autohtone costa mai toate mult sub 1 euro/pet-ul de 2 litri. Un delicios vin rosu cretan, la butelca de 5 litri, nu depaseste 7 euro, iar unul alb - la cutie cu cana, de 3 litri - 5 euro. Mai dificil e sa incropesti insa un sprit: apa plata zace pretutindeni, dar cea minerala carbogazoasa ori carbozificata e destul de greu de gasit.

Mese pe cinste

Indiferent ca alegeti sa luati masa la un local situat "la bordura" sau la unul "de fite", serviciul va fi, fara exceptie, unul ireprosabil. Vesela impecabila, fete de mese de unica folosinta, chelneri prompti (comanda soseste cam in 10 minute!), zambitori si reverentiosi, portii uriase, ingrediente proaspete. Un tzatziki costa 2,5-3 euro, clatitele cu sunca, pui, cascaval sau combinate - intre 3 si 4 euro, clasicul gyros grecesc, de pui sau de porc (se poate linistit traduce prin "shaorma"), la farfurie ori la lipie, insotit de cartofi prajiti si salata de rosii sau un suflaki (frigarui) aromat nu trec niciodata de 5 euro, spaghetele - de 5,5 euro, o pizza costa intre 5 si 7 euro, calamarul si caracatita fac 8-10 euro/portie, un mixt grill pentru doua persoane costa in medie 16 euro, iar prepelitele fripte va sunt oferite la 5 euro bucata.

Destul de scump este pestele proaspat, preparat la gratar: 35-45 euro/kg; asta, in conditiile in care pretul de bazar se situeaza intre 15 si 20 de euro/kg. Dar, una peste alta, o masa consistenta, fara prea multe pretentii, costa in general in jur de 15 euro/persoana. Si o recomandare: la desert, nu cereti niciodata o cafea turceasca! Gazdele se vor posomori brusc si vor deveni nesuferite. Cereti doar cafea greceasca! Si vi se va aduce instantaneu... cafea turceasca. Pentru un bacsis de 10% din nota de plata, veti fi intampinati oricand cu mare caldura.

Aur la metru

In afara de maruntisurile banale scoase pe tarabe la orice colt de strada (cele mai multe "made in China"), pe care negustorii nici macar nu se mai sinchisesc sa le vegheze, niste daruri potrivite pentru cei de-acasa par a fi icoanele pe lemn. La poalele Meteorelor, de pilda, autocarele romanesti se bulucesc in parcarea unui atelier unde se confectioneaza pe loc, cu foita de aur, asemenea obiecte de cult, carora li se alatura un certificat de autenticitate, la preturi cuprinse intre 15 si 150 de euro. Mai scumpe sunt icoanele placate cu argint, care trec de 300-500 de euro. Expozitia cu vanzare gazduieste insa si icoane cu adevarat vechi, care pot ajunge sa coste cateva mii de euro. Tot de acolo puteti cumpara aur... la metru. Adica diferite modele de coliere si bratari, incropite ad-hoc de catre doua rusoaice dolofane, din niste suluri cat cepele de apa. O bratara de dimensiuni obisnuite (20-22 cm) costa intre 35 si 50 de euro.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.