Ieri dimineata, ne-am gandit sa dam o tura prin pietele bucurestene sa vedem cum se pregatesc gospodinele si... gospodarii de toamna gogonelelor si a legumelor puse la murat pentru iarna. A inceput goana prin piete pentru mult asteptata si costisitoarea aprovizioanare de toamna. Marfa multa, care mai de care mai aratosa... si mai scumpa. Vom incerca in zile care urmeaza sa va prezentam un mercurial al pietelor, al bugetului de care ar trebui sa dispuneti pentru ca sa nu va prinda sarbatorile de iarna fara castraveciori la borcan, vinete coapte, varza murata, alternativele de-a gata oferite de supermarket si tot ce ai nevoie pentru a intampina anotimpul rece.

Pietele de cartier sunt, de obicei, cele mai cautate, bineinteles nu piata din cartierul tau, unde ti se pare ca produsele sunt un pic mai scumpe. Conopida, la bucata, in jur de 20-25.000 de lei, castravetii intre 10-15.000 lei, gogosarii - 18.000 lei, morcovii 15.000 lei, ardei capia - 25.000 lei, varza -10.000 lei, la dovleceii, la bucata 5-6.000 lei. Fructe daca doriti, pentru dulceata, prune "mari si f. f. dulci" (asa scria pe afisul cu pretul) -20.000 lei/ Kg.

Acum este bineinteles si perioada de sondare a pietei, (pentru ca nu mai cumperi un kilogram, doua, acolo, cumperi pentru toata iarna) adica sa vezi daca la taraba vecina gasesti mai ieftin.

- Imi alegeti si mie pe alea mai mari, va rog frumos, alea din stanga, se adreseaza o gospodina taranului "producator" cu ecuson si cam ars de soare (!?!) din partea cealalta a tarabei.

- N-am timp, i se raspunde sec gospodinei, pana mai devreme cu gura pana la urechi de bucurie ca in sfarsit gasise ce cautase prin toata piata.

Marcata profund se multumeste doar cu sarea pentru muraturi pe care a dat 20.000 lei.

Cam asta se intampla in Piata Valea Ialomitei. La vreo doua statii, adica la Moghioros, la fel, aceeasi vanzoleala. Dar mult mai inghesuit, pentru ca jumatate din piata a fost rasa in asteptarea unui mare market, care se va costrui acolo, iar taranii au fost goniti undeva in fundul pietei. Preturile sunt cam aceleasi, numai ca aparenta e ca acolo legumele sunt mai ieftine... sau mai scumpe dupa caz. Central daca stai cu casa nu prea mai ai parte de tarabe, pentru ca in locul fostelor piete s-au ridicat "Mega.." (si restul nu putem spune ca facem reclama) sau supermarketuri. La Unirii functiona un astfel de lacas al pietarilor: Piata Sfanta Vineri. Ieri dimineata am gasit pe scari doar o baba cu trei legaturi de patrunjel, ardei iute si sticle de lapte si punem pariu ca nu avea autorizatie pentru nici unul dintre aceste produse de contrabanda. "- M-ai filmat maica, inseamna ca ma scoate si de aici...!"

Am vizitat si Piata George Cosbuc unde in afara de florarese nici tipenie de gogonele, doar celebrul economat al lui Vanghelie.

La celebra Hala Traian aceeasi chestie, a mai ramas hala doar cu numele. Si situatia este un pic generalizata, pentru ca puz-urile si pug-urile (planurile urbanistice zonale, respectiv generale) primarilor nu mai au loc tarabagii din piete. Sunt stramutati din loc in loc, pana cand le iese agricultura si "afacerea" prin par.

Au inceput, incet, incet, sa dispara deci, pietele - sa le zicem traditionale - cu care eram obisnuiti, cu furtul la cantar, cu praful si mizeria, cu gunoaiele. Aveau si ele farmecul si mirosul lor specific. Iti vine greu sa crezi cum ii va baga municipalitatea pe tarani in supermarketuri de lux, ii va gati in uniforme, cu manusi de plastic, pantofi lacuiti, nu papucii cu care lapaie acum prin piata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.