Studentii nu vor mai sti daca facultatile la care s-au inscris sunt autorizate

Conducerea interimara a Agentiei Nationale pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior a elaborat o noua metodologie de evaluare si acreditare a invatamantului particular, fapt pentru care toate universitatile particulare trebuie sa depuna, din nou, dosare de autorizare. Pentru acest demers, vor trebui platite alte taxe, ale caror cuantumuri nu au fost inca stabilite. Astfel, cele 90 de universitati particulare autorizate si acreditate vor incepe iar sa se precipite, refacandu-si dosarele de evaluare si intrand intr-un nou proces de verificari asupra respectarii noilor standarde. Dintre acestea, nu se stie cate vor mai fi acrediate, dat fiind modificarile survenite in criteriile de evaluare.

Procesul de autorizare si acreditare a invatamantului superior particular continua sa fie confuz, in sensul ca furnizorii de educatie nu pot avea linistea necesara, deoarece pe teava sunt pregatite noi standarde si criterii de evaluare. Prin urmare, alte noi dosare si alte taxe.

La prima vedere, toate demersurile privind organizarea nou-infiintatei Agentii Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) urmeaza pas cu pas reglementarile impuse de Legea calitatii. Insa, de la teorie pana la punerea lor in practica este o cale lunga, iar confuziile din sistem incep deja sa se vada. Asadar, noul consiliu director interimar al ARACIS a purces la treaba si deja a finalizat un proiect cu noile standarde si criterii de evaluare a unitatilor de invatamant superior, de stat si particulare. Proiectul se afla in prima etapa de elaborare, dupa care urmeaza sa fie analizat impreuna cu Comisia de dialog social, ca apoi sa fie supus dezbaterii publice si consultat cu institutiile de invatamant superior, astfel incat, dupa tot acest traseu, sa urmeze calea obtinerii avizelor de implementare a noilor metodologii.

"Acest proiect, cu noile standarde de evaluare, il vom face public dupa 13 octombrie, dupa ce va fi analizat si consultat cu toti factorii de decizie. Evident ca, in forma lui actuala, comparativ cu cel dupa care s-a operat pana acum, apar multe noutati, ca urmare a necesitatii alinierii la standardele europene.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.