Acneea, parul in exces pe fata si corp sau rarit pe cap, ingrasarea brusca, ovarul polichistic pot fi semnele unei dereglari hormonale. Invata sa le recunosti si sa le tratezi. Stresul zilnic, alimentatia haotica, dietele de slabire sau excesul de medicamente pot contribui la dereglarea hormonala, impreuna cu manifestarile ei neplacute. Dincolo de aspectul inestetic, acestea sunt, in primul rand, probleme de sanatate si trebuie tratate medical.

Acneea si Hirsutismul

Cine nu s-a confruntat, macar o data, cu aparitia "monstruosului cos" exact in preajma unei intalniri importante, atunci cand si-ar fi dorit sa arate mai bine? Acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii. Apare in special la femei (in aproape 80% dintre cazuri) dupa debutul pubertati si dispare spontan, in cativa ani. Hirsutismul - parul in exces de pe fata, corp, membre etc. - apare de obicei ca rezultat al dereglarii hormonale. In cele mai multe cazuri, hirsutismul insoteste sindromul ovarului polichistic.

Un procent de 5 pana la 8% dintre femei prezinta hirsutism si s-a constatat ca 92% dintre acestea sufera de sindromul ovarului polichistic.
Parul in exces este considerat inestetic si, de aceea, este indepartat.

Tratament

Oricat ai vrea sa scapi de cosurile inestetice, fereste-te sa le storci. Aceasta manevra nu face decat sa lezeze pielea, lasand cicatrice si favorizand raspandirea infectiei. Spalatul in sine nu trateaza acneea. Este bene-fic fiindca indeparteaza sebumul, dar curatarea excesiva a pielii poate face mai mult rau decat bine.

Tratamentele locale includ lotiuni, creme sau geluri cu actiune antibacteriana si de reducere a secretiei de sebum. Aceste tratamente nu rezolva insa problema de fond, adica tratarea cauzei care a produs acneea.
Reglarea hormonala se realizeaza cu ajutorul unei pilule anticonceptionale care contine si acetat de ciproteron, cu actiune antiandrogena si in reducerea excesului de sebum.

Pentru parul in exces, pe termen scurt foloseste decolorarea, aplicarea de creme, ceara si solutii depilatoare, pana la epilarea prin termoliza, electroliza sau laser.

Din pacate, prin aceste tratamente (cu costuri importante!) nu se pot obtine decat rezultate temporare. In plus, prin smulgerea mecanica se pot produce infectii si inflamati in zona foliculului de par.

Pe termen lung: tratamentul hormonal este o solutie a hirsutismului. El poate consta intr-un contraceptiv (cu ciproteron), care are o actiune antiandrogenica specifica.
Hirsutismul este mai dificil de tratat si necesita un timp mai indelungat decat acneea, din cauza ritmului de crestere a firului de par.

Alopecia si sindromul ovarului polichistic

Alopecia androgenetica este forma cea mai intalnita de afectiune care are drept efect pierderea parului la ambele sexe. Predispozitia genetica este foarte importanta in acest caz.

La femei, alopecia androgenetica apare catre varsta de 30 de ani, ca o rarire difuza pe toata zona scalpului si este legata de o dereglare a activitatii hormonale. Rarirea este evidenta daca pierderea e mai mare de 100 de fire zilnic. Sindromul ovarului polichistic este rezultatul unui dezechilibru in producerea de hormoni ovarieni. Acesta are ca simptome scaderea fertilitatii, dereglarea ciclului menstrual, cresterea in greutate, hirsutismul, iar uneori, acneea si un risc crescut de pierdere a sarcinii. Diagnosticul se stabileste cu ajutorul ecografiei realizate de medicul specialist.

Tratament

Extern: produse farmaceutice vasodilatatoare, care hranesc radacina, si cosmetice cu microelemente (seleniu, tricozaharide, chinina).

Intern: vitaminele si suplimentele minerale (indeosebi cele cu continut ridicat de zinc si seleniu).

Contraceptivul indicat in tratamentul acneei severe si al hirsutismului reuseste sa blocheze actiunea hormonilor masculini prezenti in organism, facand posibila si stoparea caderii parului si ingrosarea firului de par, in interval de un an de la inceperea tratamentului. Produse farmaceutice cu continut de cimetidina sau ciproteron, ambele substante fiind indicate numai in tratarea alopeciei la femei (folosite si in tratamentul hirsutismului). Stabilirea diagnosticului si a tratamentului se face numai la indicatia medicului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.