«Telecampaniile» antispecula ale lui Blanculescu si ai lui s-au dovedit praf in ochii cetatenilor

Cum era de asteptat, campania "Ordine si disciplina in piete - toleranta zero fata de speculanti", initiata de catre Ionel Blanculescu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale de Control, s-a dovedit a fi un mare fas. Se pare ca in acest razboi, cel putin pentru moment, au castigat tot falsii producatori. Cuvintele de ordine pentru aceste complexe agroalimentare sunt: cantarele masluite, kilograme de marfa vanduta care nu isi justifica provenienta, mizerie de nedescris si mafie cat cuprinde. Cam aceasta este atmosfera in mai toate pietele Capitalei. Evident, sub privirile "vigilente" ale Politiei Pietei, ale Gardienilor Publici si ale tuturor inspectorilor care ar trebui sa se implice in acest fenomen.

In Piata Sudului, la doua saptamani de la ninsoare, mormane de zapada inghetata zac peste tarabele neacoperite. Printre ele, cateva personaje tuciurii vand mandarine si grapefruit la jumatate de pret. Nu ii alunga nimeni, caci, din declaratiile comerciantilor care vin, zilnic, in Piata Sudului, nu mai exista de multa vreme Politia Pietei. Doar Gardienii Publici pe raza carora intra si aceasta zona mai fac, din cand in cand, ordine. Asta cand nu sunt "tentati" cu cate ceva bun pentru acasa. Pe trotuarul din spatele statiei de metrou de la Big Berceni stau tarani cu branza in galeti si cu laptele proaspat in bidoane de sticla. Total neigienic daca este sa ne luam dupa normele sanitar-veterinare in vigoare, dar si dupa regulamentul de functionare al pietelor. "Nu ne lasa in piata administratia. Zic ca nu au locuri in hala de lactate", se lamenteaza o taranca venita din Dambovita.

Cu toate acestea, ei sunt cam singurii producatori adevarati. Restul nu sunt decat bisnitari, mafia care controleaza tot ce misca prin piete. Ei vin dimineata devreme si cumpara de la tarani toata marfa. Apoi, cu un certificat de producator obtinut, Dumnezeu stie cum, ajung sa o vanda la preturi stabilite intre ei, de comun acord. Nu se admite nici un fel de concurenta.
Cantarul pietei zace pe o taraba, "anuntat" de un afis. Si daca vrei sa reclami ceva, nu prea ai cui. La Administratie, lucrurile merg intocmai ca la noi, romanii. Pisica moarta se paseaza mereu in ograda celor care nu sunt la serviciu in momentul respectiv.

'Mafia pietelor nu o sa dispara prea curand>>

"Deocamdata, Piata Sudului este pe muchie de cutit. In urma procesului cu Comprest-ul, am castigat piata, dar nu s-a redactat hotararea judecatoreasca ca sa putem prelua efectiv complexul. Insa cunoastem situatia acestei piete si speram sa remediem lucrurile cat mai repede posibil", a declarat Tiberiu Gorodea, directorul Directiei de Control al Primariei sector 4. Gorodea a mai precizat ca o mare vina revine Sectiei de politie 15 care ar trebui sa realizeze permanent controale. "Vom incheia un protocol cu Politia ca sa ne ajute in actiunile de verificare si speram sa fim eficienti. De altfel problema speculantilor este valabila in mai toate pietele. Ne duelam cu tiganii fara nici un rezultat concret", a mai spus Gorodea.

"Mafia pietelor n-o sa dispara prea curand. Nu ajuta nici controalele si nici amenzile pe care oricum nu le platesc acestia. Poate doar intrarea in UE va schimba ceva. Pentru ca atunci taranii nu vor putea sa-si mai vanda laptele in sticle de coca-cola, ci vor trebui sa existe microferme, iar alte tipuri de speculanti vor fi eliminati de noul sistem", a conchis Gorodea.

Din 'Piedone>> a ramas doar stafia

Comertul ambulant, nerespectarea normelor de igiena, ilegalitatile si vanzarea unor produse furate sunt la ele acasa si in celelalte piete ale Bucurestiului. Printre acestea se numara si Piata Obor, cea mai mare piata agroalimentara din Bucuresti. In urma raziilor fulger, dar foarte rare, ale inspectorilor ies la iveala sute de kilograme de produse alterate, tigari si alte asemenea fara documente de provenienta. In complexele agroalimentare din sectorul 6, doar stafia celebrului Piedone, care realiza controale selective si televizate, mai bantuie printre comercianti: "Cine esti tu de ma intrebi de certificat de producator? Ce, esti cumva Piedone?". Exceptia, este unica piata ecologica din sectorul 6, "Chilia Veche", unde comertul este la nivelul preturilor.

"Ce sa fac, maica, daca tarabele sunt scumpe in piata. La cate branza aduc eu nu-mi permit. De ce nu ne face si noua conditii, la astia mai sarmani?", se intreaba Ioana Paraschiv, adepta comertului stradal clandestin.

In Piata Rahova din sectorul 5, "populatia de culoare" se simte la ea acasa. Trotuarele din jurul pietei, de o parte si de alta, sunt invadate de comercianti ambulanti care striga cat ii tin puterile, laudandu-si marfa. Din cand in cand, politistii trec impasibili printre acestia.

Taranii nu se inghesuie la noile certificate

Producatorii agricoli au inca dreptul sa-si vanda marfa in piete folosind certificatele de tip vechi, insa toti trebuie sa-si procure noile documente securizate. Cu toate acestea, taranii nu s-au inghesuit la primarii sa-si schimbe actele. Desi Gheorghe Emacu, ministrul delegat pentru administratia publica de atunci, declara ca "aceasta masura a fost aprobata in urma mai multor cereri ale producatorilor, dar si a autoritatilor administratiei publice locale". Conform unei hotarari luate pe ultima suta de metri de fostul Guvern, certificatele de producator noi, care contin elemente impotriva falsificarii, intra in vigoare de la 1 ianuarie anul acesta. Actele necesare pentru obtinerea certificatului de producator sunt: cerere tip, proces- verbal de constatare a culturii existente, schita terenului, copie BI/CI si taxa pentru eliberarea certificatului, in valoare de 500.000 lei.

Garda Financiara nu mai face controale in piete

Asa cum se stie, Autoritatea Nationala de Control, prin intermediul Garzii Financiare (GF), a controlat anul trecut pietele, intr-o campanie ce viza inlaturarea intermediarilor. Intrebat daca GF va mai controla pietele agroalimentare in conditiile in care aceasta institutie va reintra, in curand, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, comisarul-sef al Garzii, Marian Pasulea, ne-a raspuns: "Masurile de anul trecut, de cateva saptamani sau luni, au fost benefice, desi nu era de datoria noastra, aceasta este mai mult treaba autoritatilor locale. (...) Noi am reusit sa provocam aparitia unui organism: "Politia Pietelor"; in mod normal, ei trebuie sa se ocupe de problema pietelor. Se pare ca formula este ineficienta, dar nu vad care ar fi solutia. Garda Financiara nu s-a mai implicat in astfel de controale, dar daca este cazul - daca va fi solicitata de prefecturi -, va da o mana de ajutor."


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.