In aceasta saptamana cotidianul francez Le Monde a publicat un articol extrem de virulent avand ca tema centrul vechi al Bucurestiului. Indiferenta autoritatilor locale, lipsa unui proiect clar al Primariei si o defectuoasa gestionare a fondurilor europene au stat la baza acestei ferme opinii jurnalistice exprimata de corespondentul Le Monde la Bucuresti, Mirel Bran.

Vechiul Bucuresti ar vrea sa-si refaca frumusetea

Chipul lui Benoit ii traduce uimirea pe masura ce traverseaza strada Franceza a vechiului Bucuresti. El se straduieste sa descopere farmecul discret al acestui grup de case care a scapat ca prin miracol furiei distructive a dictatorului Nicolae Ceausescu. Bucurestenii il numesc "orasul vechi" si turistii se grabesc sa il viziteze. Sunt insa repede dezamagiti: "Nu ma asteptam la ceva foarte ingrijit, insa...", spune Benoit, aflat la prima sa vizita in Bucuresti la cei doi copii care lucreaza pentru o companie franceza.

Romania ar trebui sa se integreze in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Dar, la 16 ani de la caderea dictaturii comuniste, vechiul Bucuresti se gaseste in aceeasi stare de deteriorare ca in decembrie 1989, atunci cand tirul mitralierelor rasuna in cele patru colturi ale unei capitale prinse in iuresul unei revolutii confuze.

Paradisul anticariatelor, unde amatorii descopera adesea mari surprize, sticlarie inflacarata de stilul Galle, artisti care isi apara prin toate mijloacele galeriile situate pe micile stradute, vechiul oras ii atrage atat pe turisti cat si pe bucurestenii aflati in cautarea parfumului discret al trecutului lor. Cu toate acestea, cateva zeci de cladiri din aceasta zona a capitalei risca sa se prabuseasca din lipsa de investititii.

Sunt necesari 500 de milioane de euro

Incoltit intre gigantul Casa Poporului atat de dorita de Conducator si centrul orasului desfigurat de planurile edilitare socialiste, vechiul Bucuresti spera sa renasca din propria cenusa. Miza merita efortul pentru ca e dreptul unui capitale europene sa isi recupereze rezerva de farmec.. Asteptand ca orasul sa propuna o solutie, Programul Natiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) a incercat sa ofere una. "Incepand din august, PNUD va lansa la Bucuresti campania 'Adopta o cladire>>", explica coordonatorul din partea romana al programului, Florin Banateanu. "Companiile private sunt invitate sa contribuie la finantarea lucrarilor de reabilitare ale vechiului centru in schimbul reducerii chiriei si a altor avantaje".

In 2001, PNUD a reabilitat fatada unor zeci de cladiri situate in apropierea Curtii Vechi - vechea curte princiara, care a dat nastere capitalei romane in secolul XV. De data aceasta, PNUD spera sa stranga in jur de 9 milioane de euro care s-ar adauga la un credit de 25 de milioane de euro de la Banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare (BERD).
Suntem inca departe de cei 500 de milioane de euro pe care specialistii i-au estimat necesari pentru o reabilitare totala a vechiului centru. Dar este un inceput care ar putea provoca Primaria Bucurestiului la o reactie. Acuzat de mass-media ca petrece mai mult timp in strainatate sau in vacante decat in Capitala, primarul Adriean Videanu a intors spatele sistematic problemelor acestei zone a Capitalei, desi ea se afla la o distanta de cateva minute de mers pe jos, de biroul sau.

Daca primaria da dovada de autism in ceea ce priveste vechiul cartier, se intereseaza in schimb de mai bine de doi ani de marile afaceri cu zgarie-nori care risca sa desfigureze pentru a doua oara capitala romana. In ciuda disperarii multor asociatii, primarul Bucurestiului, urmasul presedintelui Traian Basescu, refuza dialogul cu asociatiile si jurnalistii.

Ce e de facut? "Am intreprins o munca de teren printre micii comercianti si am propus primariei mai multe solutii, dar fara sa nastem nici cea mai mica reactie", afirma Alina Buzea, responsabil AICI, o asociatie de aparare a centrului vechi. Tacerea primariei a exasperat ambasada Olandei la Bucuresti care a oferit edililor bucuresteni un credit de 2,5 milioane de euro pentru lucrarile de reabilitare.
Numai 700.000 de euro au fost cheltuiti si ambasada olandeza ameninta sa isi retraga creditul mai ales ca primaria bucuresteana ignora aceasta sursa de finantare nerambursabila. Intre timp vechiul centru, fondat in secolul XV de la Vlad Imparatul, cel care a inspirat personajul Dracula, asteapta o salvare. "Dar despre care Dracula vorbim?", exclama un anticar. "Adevaratul Dracula e la Primarie si ar merita sa fie tras in teapa".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.