Statul ar putea acoperi, sub forma de subventie, intre 10 si 90% din valoarea facturilor de energie termica ale populatiei, in functie de venituri si de pretul local de referinta, a declarat, agentiei NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Nicu Teoader.

"Ministerul Muncii lucreaza in prezent la ordonanta de urgenta cu privire la subventiile pentru energia termica ce vor fi acordate populatiei. S-a stabilit ca acestea vor fi intre 10 si 90% din factura de energie termica si se vor da in functie de veniturile persoanelor respective, dar si in functie de pretul agentului termic din localitatea respectiva", a spus secretarul de stat pentru comunitatile locale din MAI, care a participat la discutiile recente de la Ministerul Muncii.

Toader sustine ca exista doua proiecte de ordonanta de urgenta. Primul este elaborat de MAI si prevede anularea pretului national de referinta la energia termica si subventionarea producatorilor cu pana la 45% din valoarea combustibilului achizitionat. Al doilea proiect, care se refera la subventionarea populatiei pentru plata facturilor, este elaborat de Ministerul Muncii.

"Ambele sunt in curs de finalizare si intentionam sa le prezentam in urmatoarea sedinta de guvern ca sa intre in vigoare de la 1 august. Daca totusi nu vom reusi, in a doua sedinta cu siguranta vor fi aprobate. Este obligatoriu ca aceste doua ordonante sa intre in vigoare in acelasi timp. Noi deja aveam aproape de finalizare si normele de aplicare pentru ordonanta noastra", a adaugat oficialul MAI.

Tarifele la energia termica vor creste in medie cu 5-6% de la 1 august daca autoritatile vor reusi sa finalizeze ordonanta de urgenta care prevede acordarea unei subventii de 45% din pretul combustibilului achizitionat de producatori si inlocuirea pretului national de referinta cu preturi locale.

"Incercam ca de la 1 august sa trecem la preturi locale de referinta la energia termica. Trebuie sa definitivam proiectul de ordonanta de urgenta ca sa fie rapid adoptat in sedinta de guvern de saptamana viitoare. Dupa aceea, ar trebui ca pana la 1 septembrie sa fie elaborate normele de aplicare ale respectivei ordonante", au declarat, miercuri, agentiei NewsIn, reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Potrivit acestora, normele metodologice de aplicare a acestei ordonante de urgenta vor trebui elaborate de catre Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice, ANRE precum si de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala.

Oficialii ANRE au mai spus ca daca se va reusi trecerea la preturi locale de referinta de la 1 august tot incepand de la aceasta data se vor majora tarifele la energie termica. Insa, pe de alta parte, ei au subliniat ca "in august, consumul de energie termica este atat de mic incat nu se va simti la buzunare, acelasi lucru s-ar intampla si daca ar intra in vigoare la 1 septembrie". Potrivit ANRE, preturile la energia termica ar trebui sa creasca in medie cu 5-6% odata cu desfiintarea pretului national de referinta.

Reprezentantii autoritatii de reglementare au adaugat ca sunt in curs de finalizare doua proiecte de ordonanta de urgenta. Primul proiect de act normativ prevede introducerea pretului local de referinta la energia termica si acordarea unei subventii pe combustibilul achizitionat de producatorul de caldura si apa calda. Cel de-al doilea proiect prevede inlocuirea cupoanelor pentru plata energiei termice cu subventionarea de catre stat pentru persoanele cu venituri mici a unui procent din factura.

Cuponul la incalzire va fi inlocuit din aceasta iarna cu un nou tip de subventie care va consta in acoperirea de catre stat a unui procent din factura de energie termica, a declarat, marti, agentiei NewsIn, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Toader.

"Din aceasta iarna, ajutorul pentru incalzire acordat populatiei nu va mai consta in cupoane iar populatia va continua sa primeasca subventie ca procent din factura de energie termica. Pentru persoanele cu venituri mici se gandeste chiar o acoperire integrala de catre stat a facturii de energie termica pe perioada iernii", a spus oficialul MAI. Potrivit acestuia, in urma desfiintarii pretului national de referinta la energia termica si inlocuirea lui cu pretul local de referinta a fost nevoie de regandirea intregului sistem de subventionare.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.