SANCTIUNI. An de an, turistii de pe litoral sunt asaltati de un agresiv "razboi al decibelilor", practicat de patronii de baruri si discoteci, care spera sa-si atraga astfel clientela.

"Am transmis adrese prin care am cerut proprietarilor de discoteci sa-si antifoneze spatiile sau sa inceteze folosirea instalatiilor de sonorizare. Vom lasa sa treaca o perioada, ca acestia sa ia cunostinta de avertizare, dupa care vom reincepe controalele pe litoral si, unde e cazul, vom aplica amenzi de cate un miliard de lei", ne-a declarat Vasile Petro, seful Garzii de Mediu Constanta. Sanctiunea se aplica inclusiv celor care au baruri sau discoteci in aer liber.

Nivel dublu de zgomot

Potrivit comisarului de mediu, statiunea cu gradul cel mai ridicat de zgomot este Mamaia, unde doua discoteci au fost deja amendate. "Nu am gasit nicio discoteca care sa aiba izolare fonica. Nivelul de zgomot admis, prin lege, intr-o statiune de recreere si odihna este de 50 de decibeli, dar, practic, in Mamaia, zgomotul depaseste si 90 de decibeli", a mai spus Petro. In spatiul de distractie, muzica poate sa bubuie si cu 1.000 de decibeli, in functie de cat suporta consumatorii, dar zgomotul nu trebuie sa "evadeze" din discoteca si sa-i agreseze pe ceilalti turisti. "Tehnici de antifonare sunt destule, chiar si in aer liber. Un om de afaceri serios poate sa investeasca in asa ceva", afirma comisarul de mediu. Desi beneficiaza de un regim special, instituit printr-un ordin al Ministerului Turismului, Vama Veche nu va fi ocolita de controalele Garzii de Mediu. "Noi ne ghidam dupa lege si, in ierarhia actelor legislative, legea bate ordinul. Sunt vreo doua amplasamente excesiv de zgomotoase si in Vama Veche", a precizat Vasile Petro.

Zgomotul, nociv pentru sanatate

Potrivit expertilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, poluarea fonica poate provoca afectiuni ca insomnia, pierderea auzului, boli cardiovasculare si chiar dificultati de vorbire. Primele efecte ale zgomotului se resimt la nivel psihic. Este vorba despre tulburari de atentie, dificultati in coordonarea miscarilor sau cresterea activitatii cardiace (palpitatii).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.