Numarul romanilor care emigreaza in baza unui contract de munca este in crestere continua

In urma unor masuri in curs de finalizare, demarate de Comisia Europeana, muncitorii romani, si nu numai, care mizeaza pe o slujba la negru in spatiul UE, ar putea fi nevoiti sa se profileze pe contracte de munca legale. Astfel, CE lucreaza la o lege care sa prevada sanctiuni pentru angajatorii fortei de munca ilegale, din tarile membre UE, dar si din afara lor, pentru a preveni cazuri de exploatare a muncitorilor care lucreaza la negru.

Potrivit EUobserver, reglementarile privind piata neagra a fortei de munca reprezinta una dintre prioritatile Uniunii Europene, stabilite la inceputul saptamanii la Bruxelles, in cadrul masurilor destinate luptei impotriva imigratiei ilegale. In acest sens, comisarul pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a anuntat ca va face tot posibilul sa creeze un instrument special "pentru a-i pedepsi pe oamenii de afaceri care accepta, incurajeaza si sustin munca la negru". Unele state membre UE au introdus deja sanctiuni pentru angajatorii implicati pe piata neagra a muncii.

Liste negre

Conform NewsIn, sanctiunile prevad alcatuirea unor liste negre cu astfel de companii, care ar urma sa fie excluse de la obtinerea unor contracte publice, dar sunt si de natura penala, obligandu-i pe angajatori sa suporte costurile de extradare a muncitorilor pe care i-au angajat ilegal. Frattini vrea ca aceste liste sa se realizeze la nivel european, iar masurile luate de o parte dintre statele membre sa fie adoptate de toate tarile Uniunii.

Frattini a mentionat si cazuri de copii si agricultori, care sunt exploatati in ferme europene si nu beneficiaza de asigurari de sanatate, intrucat angajatorii se tem ca vor avea probleme cu autoritatile birourilor de imigratie. Bruxelles-ul considera ca posibilitatea de a munci la negru pe teritoriul Uniunii - in special in constructii, industria textila si catering - creeaza premisele imigratiei ilegale in Europa, impotriva careia Comisia a propus deja o serie de masuri, printre care si crearea unei forte speciale de graniceri, care sa ajute statele membre sa faca fata fenomenului, tot mai accentuat in ultima vreme.

Tot mai multi romani vor contracte legale de munca in "afara"

Din numarul estimat de aproape doua milioane de romani care muncesc in strainatate, peste doua treimi lucreaza in mod legal, a declarat secretarul de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Daniela Nicoleta Andreescu, coordonatorul Departamentului pentru Munca in Strainatate. Statisticile releva cresterea continua a numarului de persoane care emigreaza in baza unui contract de munca.

Astfel, numarul cetatenilor romani care au migrat in scop de munca, in mod legal, in strainatate, in primul semestru din 2006 este de 21.878 persoane, conform datelor culese de la misiunile diplomatice. DMS apreciaza insa ca numarul de vize eliberate este scazut comparativ cu situatia reala, in conditiile in care nu toate misiunile diplomatice au transmis datele solicitate, acest demers nefiind obligatoriu.

Muncitorii prefera Germania

Din datele centralizate, care pot fi insa incomplete, in acest an principalele destinatii ale romanilor au fost Germania, care a eliberat 9.187 vize de munca (41,99 la suta), Marea Britanie - 1.121 vize de munca, Belgia - 597, Japonia - 559, Elvetia - 400. De asemenea, numarul contractelor de munca obtinute de lucratorii romani mediati de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) in primele sase luni din 2006 a fost de 32.823.

In Spania au fost obtinute 5.640 contracte de munca (17,18 la suta din total), in principal in agricultura, industria lemnului, servicii, gastronomie, industria alimentara, durata contractelor fiind de 2,5-12 luni. Au fost selectionate in special femei - 4.090 si au predominat persoanele cu varsta intre 26-35 de ani (aproape jumatate din total), provenind in special din Muntenia si Oltenia. In Germania au fost obtinute in intervalul analizat 27.027 contracte de munca (82,34 la suta) din total, in principal in gastronomie si agricultura, dar si in industrie si in domeniul sanatatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.