La editura Curtea veche a aparut un roman pe care il veti citi cu placere: "Moartea pinguinului" de Andrei Kurkov. Romanul, scris in traditia lui Bulgakov, este o satira acida despre mafia postcomunista si mass-media, politica si pinguini. Atentie, insa! Se pare, daca dam crezare revistei Punch, stilul lui Kurkov da dependenta.

Viktor Zolotariov, un scriitoras dezabuzat, iubitor al genului scurt, isi imparte existenta anosta si apartamentul sordid dintr-un cenusiu bloc comunist cu singurul sau camarad: pinguinul Misa, salvat cu vreme in urma de spectrul inanitiei dintr-o gradina zoologica, dar suferind iremediabil de depresie.
Curand insa viata celor doi intra intr-un carusel politist, in mometul in care Viktor semneaza un contract cu o gazeta locala de mare tiraj si incepe sa exceleze "in cel mai scurt dintre genurile scurte" - scrierea de necrologuri.

Acestea insa, dedicate VIP-urilor societatii ucrainiene inca in viata si puse initial la pastrare intr-o cartoteca, incep sa actioneze ca veritabile sentinte la moarte cand "subiectii" cad rapusi dupa publicarea lor. Premeditare? Complot mafiot? Intrigi politice? Singura scapare din cursa cinica ce pare sa-i fi fost intinsa scriitorasului nostru benign, iubitor doar de muze si pinguini, pare sa fie Antarctida. Dar cine va reusi sa se salveze? El sau Misa? Caci in avionul spre Polul Sud nu exista decat un singur loc disponibil…

Nascut la Sankt Petersburg in 1961 si traind in prezent la Kiev si Londra, Andrei Kurkov este unul dintre numele majore aparute in ultimul deceniu din spatiul postsovietic si impuse pe arena literelor europene. Absolvent al Institutului de Limbi Straine din Kiev si vorbitor a unsprezece limbi, Kurkov a lucrat o vreme ca jurnalist si cameraman. Cariera literara si-a inceput-o in timpul serviciului militar, pe cand era paznic la o inchisoare din Odessa.

Din 1996 s-a dedicat in exlusivitate scrisului, operele sale fiind traduse in douazeci si sase de limbi. Printre romanele sale cele mai cunoscute se numara "Moartea pinguinului" (1999), "O chestiune de viata si de moarte" (2000), "Pinguinul pierdut" (2003), "Ultima dragoste a presedintelui" (2004).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.