Cercetatorii americani de la Universitatea Saint-Louis trag un semnal de alarma cu privire la obezitate, afectiune care a cunoscut in ultimii ani un ritm rapid de extindere la nivel global, in special in Europa de Est. In ceea ce priveste Romania, endocrinologul Constantin Targoviste, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "N.C. Paulescu" din Bucuresti, precizeaza ca la ora actuala peste 40% din populatie sufera de o forma severa sau usoara de obezitate.

Ingrijorator este ca, in statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tara noastra ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea cardio-vasculara datorata kilogramelor in plus. Astfel, una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta sistemul medical romanesc cu privire la asigurarea unei stari de sanatate a populatiei la nivel national buna e reprezentata de tulburarile mecanismului energetic al organismului. Aceste tulburari au drept urmare, in timp, disfunctii metabolice si complicatii ce duc in cele mai multe cazuri la deces.

Grecia - fruntasa la numarul de persoane supraponderale

Potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea Saint-Louis, pana la sfarsitul secolului al XX-lea, obezitatea afecta Europa Occidentala si SUA, fara a se raspandi inca in Europa de Est: procentul obezilor in fostele republici socialiste fluctua pe atunci intre 10% si 12% din populatia adulta. In prezent, multe tari europene ajung din urma liderii la obezitate, precum SUA cu 30% de obezi din populatie si circa 20% supraponderali.

Tara europeana cu cel mai mare numar de persoane supraponderale e considerata Grecia, unde peste 78% din barbati si 74% din femei sunt afectate de kilogramele in plus. Grecia este urmata de Germania, Cehia si Cipru. La capatul celalalt se gasesc Italia si Franta, iar in Norvegia traiesc cei mai putini grasi, in jur de 9% din totalul populatiei. In Ungaria, 19% din populatie sufera de aceasta afectiune, in Letonia si Rusia 18%, iar in Lituania si Estonia - 17,3%.

In opinia specialistilor americani, obezitatea se extinde in ritm alarmant pe glob si se datoreaza faptului ca omul modern consuma mai putina energie fizica decat stramosii sai de acum o suta de ani.
25% din romani sufera de sindromul dismetabolic

"Fata de acum cincizeci de ani masa de grasime la persoanele adulte a crescut cu 10 kilograme. Am ajuns sa fim pusi in situatia in care peste 40% din populatia Romaniei sa fie obeza, iar 25% din acestia sa sufere de sindromul dismetabolic reprezentat de obezitate, la care se adauga alti vectori de risc vascular", e de parere medicul Constantin Targoviste de la Institutul bucurestean "N.C. Paulescu". Acesta a completat ca "la cele doua afectiuni grave se adauga si procentajul populatiei care sufera de diabet zaharat din pricina kilogramelor in plus si care se ridica la 10% din populatia Romaniei".

Cea mai ingrijoratoare constatare a specialistilor din domeniu este reprezentata de cresterea accentuata a obezitatii la copii si adolescenti. Fata de acum cincizeci de ani, greutatea copiilor a crescut cu aproximativ trei kilograme, fapt ce reprezinta un risc ridicat ca acestia sa devina adulti cu disfunctii metabolice grave.

Stil de viata nesanatos, obezitate sigura

Pe de alta parte, obezitatea este indusa de lipsa activitatii fizice, de comoditatea si confortul care inlocuiesc mersul pe jos cu deplasarea cu autoturismul, la care se adauga si computerul ce "capteaza" atentia unei persoane ore intregi fara ca aceasta sa beneficieze de mese sanatoase la ore corespunzatoare, ci doar de mese bogate in produse prelucrate si dezechilibrate nutritional.

Specialistii estimeaza ca aceste produse reprezinta 70% din alimentatia unui individ si doar 30% sunt cele naturale, precum fructe si legume proaspete, procentaj ce este insuficient pentru a reduce riscul obezitatii. In plus, bauturile artificiale indulcite induc si ele obezitatea ori alte boli metabolice ireversibile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.