Baile de soare maresc sansele de supravietuire ale bolnavilor de cancer, este concluzia unui studiu aparut in Marea Britanie, in revista International Journal of Cancer, informeaza dailymail.co.uk

Studiul a fost coordonat de profesorul Henrik Moller, seful Thames Cancer Registry, cu sediul la King’s College din Londra. Persoanele diagnosticate cu cancer vara si toamna traiesc mai mult decat cele diagnosticate cu aceasta maladie in celelalte perioade ale anului, indica acest studiu. Acest lucru este valabil, mai ales, in cazul pacientilor bolnavi de cancer la plamani si la san.

Cercetatorii sunt de parere ca acest lucru se intampla din cauza ca nivelul de vitamina D creste datorita expunerii la soare. Acestia explica faptul ca vitamina D poate afecta rata de divizare a celulelor in procesul de dezvoltare a tumorilor si poate declansa autodistrugerea celulelor canceroase. Vitamina D are un rol foarte important in supravietuirea bolnavilor de cancer.

Studiul, la care au participat peste un milion de pacienti (590.000 de barbati si 606.000 de femei), desfasurat in perioada 1971 - 2002, sugereaza faptul ca este important anotimpul in care este descoperita si tratata boala. Femeile diagnosticate vara si toamna cu cancer la san au inregistrat o scadere cu 14% a riscului de deces, iar in cazul femeilor cu cancer la intestin s-a inregistrat o scadere cu 6%. In medie, pentru toate tipurile de cancer, indiferent de sexul pacientului, s-a inregistrat o scadere a riscurilor de deces cu 6% pentru persoanele diagnosticate cu aceasta maladie vara si toamna.

Cercetatorii au descoperit ca nivelul de vitamina D din organism creste mai mult datorita expunerii la soare decat prin regim alimentar. Oliver Gillie, presedinte al Health Research Forum, o organizatie non-profit, a publicat un raport care a scos la iveala faptul ca nivelul crescut de vitamina D poate ajuta la prevenirea a 25 de maladii cronice. Acesta a adaugat ca statul la soare nu ar trebui interzis, dar ca oamenii trebuie sa se asigure corespunzator impotriva arsurilor solare.

Gillie a mai indicat ca in cazul bolnavilor, acestia trebuie sa ceara avizul medicului pentru ca cei care au facut chimioterapie sau radioterapie sunt mai sensibili la razele solare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.