Zilele acestea ruleaza la Londra filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", iar presa britanica de la sfarsitul saptamanii saluta filmul in termeni superlativi.

THE SUNDAY TIMES acorda filmului patru stele - din cinci posibile - explicand: "Domnul Lazarescu, interpretat de Ion Fiscuteanu, e un vaduv subrezit, in varsta de 62 de ani (...) are dureri de cap, scuipa sange, cheama Salvarea si e purtat de la un spital arhiplin la altul". "Regizorul si co-scenaristul Cristi Puiu ar fi neindoielnic bucuros daca pelicula ar duce la imbunatatirea sistemului de sanatate al Romaniei, dar filmul tinteste mult dincolo de satira locala." "E vorba de un studiu asupra felului in care se moare in mod obisnuit in lumea moderna".

Filmul figureaza si printre recomandarile cotidianului THE GUARDIAN: "Desi e vorba de o poveste din Romania, britanicii vor intra imediat in empatie cu tema ei: sisteme medicale de cosmar". "Bietul domn Lazarescu isi petrece ultimele ore ale vietii pasat intre mohoratele spitale bucurestene si simtindu-se tot mai rau cu fiecare oprire". "Filmul contine o doza sanatoasa de umor negru, ramanand, totodata, sincer si emotionant".

In fine, THE TIMES a publicat o cronica extrem de elogioasa, acordand filmului cinci stele. "Ritmul lent - filmul dureaza doua ore si jumatate - e riscul cel mai mare pe care si-l asuma Puiu, dar tehnica da roade". "Ajungem sa-l cunoastem pe acest om batran si ursuz abia cand de fapt n-a mai ramas aproape nimic din el. E o experienta extraordinar de coplesitoare si epuizanta emotional". "Mesajul ultim al lui Puiu e limpede: moartea nu respecta pe nimeni. si nimeni, in suprasolicitatul sistem de sanatate al Bucurestiului, nu ii respecta pe cei care mor".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.