Legile din Romania nu permit spitalelor sa aiba tomografe functionale mai mult de sase luni pe an, in restul timpului aparatele asteptandu-si piesele de schimb. Pacientii sunt plimbati cu Salvarea de la un spital la altul sau intra pe liste de asteptare. Ca la orice coada, e nevoie de "pile" sau "atentii" pentru a trece in fata. Evitarea internarilor costisitoare ar presupune dotarea policlinicilor cu tomografe. Nimeni nu se inghesuie sa faca investitii. Casele de asigurari deconteaza sume simbolice pentru tomografii, preferand sa supraliciteze la alte tipuri de investigatii, asa ca pacientii pot avea acces la cel mai eficient diagnostic doar platind din buzunar.

Tarifele, stabilite de medicii din spitale

Un computer tomograf second-hand costa pana la 500.000 de euro, la care se adauga contractul de service, autorizatiile si consumabilele. Acestea din urma ajung si ele la valori de ordinul zecilor de mii de euro pe an. Un ecograf costa doar 10.000 de euro, nu necesita autorizare CNCAN sau cine stie ce consumabile. Suma platita de asigurari pentru o ecografie este de 250.000 lei. O tomografie la cap insa, care depaseste un milion de lei la privati, este subventionata de stat cu doar 530.000 lei. "Preturile de decontare au fost stabilite de CNAS, impreuna cu Ministerul Sanatatii si cu cei de la Colegiul Medicilor, pe baza calculatiilor facute de Societatea Romana de Radiologie si Imagistica Medicala", se justifica oficialii din Sanatate.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.