Cine suntem? Care sunt valorile noastre? Unde ne aflam in acest moment?

Acestea sunt intrebari ce isi cauta din ce in ce mai des raspuns. Tot mai multi specialisti incearca sa faca o radiografie a Romaniei si sa descopere acele puncte care sa ne diferentieze de celelalte natiuni. Misiunea este una aproape sisifica. Sondajul realizat de CURS impreuna cu Jurnalul National a facut un mic pas in acest sens. Rezultatele acestui sondaj sunt extrem de spectaculoase si le puteti citi in Editia de Colectie a Jurnalului National de luni, 10 iulie.

Principalele atitudini specifice romanilor, asa cum au fost nominalizate in sondaj sunt: dorinta de imbogatire peste noapte este (cea mai importanta) , resemnarea, dorinta de a reusi cu orice pret, chiar dincolo de lege. Acest lucru se vede atat in societatea de astazi cat si prin imaginea de "cei trei care au speriat vestul" pe care o au romanii in afara.

Dar elementele ce spun cel mai mult despre noi se regasesc chiar in proverbele noastre. Astfel, romanii considera ca urmatoare afirmatie: " Face haz de necaz" li se potriveste: foarte mult - 42%, mult - 43%, putin - 8% si foarte putin - 2%. La afirmatia: Sa moara si capra vecinului 43% dintre respondenti s-au regasit "foarte mult", 40% "mult" si doar 3% "putin".

La intrebarea : " Daca ati caracteriza Romania de azi printr-un cuvant care ar fi acela ?" Majoritatea respondentilor, 24 % au socotit apreciat cuvantul "saracie" ca fiind cel mai potrivit starii Romaniei contemporane. Pe pozitia a doua, cu un procent de 13 % Romania e caracterizate drept o tara plina de : "nesiguranta, anarhie, haos ". "Coruptie, cu hoti" sunt alte atribute ale Romaniei de in opinia a 8% dintre respondenti.

La intrebarea "Care credeti ca este cel mai important monument arhitectural Romanesc", majoritatea respondentilor, 19 %, au mentionat Casa Poporului. Coloana Infinitului, o sculptura, totusi, se situeaza pe locul al doilea in clasament, cu 11 %, urmata de Castelul Peles cu 5%. Pe lista, apare o alta sculptura a lui Brancusi, Poarta Sarutului, cu 1% la egalitate cu Manastirea Voronet.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.