Au mai ramas doar cateva zile pana ce vom avea un top al primilor o suta de romani din toate timpurile. Pe 8 iulie se va incheia prima etapa a acestei campanii mediatice la capatul careia vom afla cat de numeroase si de iubite sunt valorile umanitatii care au avut certificate de nastere in limba romana sau s-au identificat cu destinul acestei natiuni. Asta nu inseamna insa ca nu va ramane la fel de adevarata sintagma lui nenea Iancu: „avem si noi falitii nostri”.

Intr-o epoca in care Bin Laden ramane cea mai incapatanata Fata Morgana, in care nu stim inca cine a colaborat cu Securitatea si (de si mai acuta actualitate) care va fi campioana lumii la fotbal, Televiziunea Nationala a declansat o campanie de strangere de voturi pentru cel mai mare roman.

Prima intrebare: Cat de necesar era un asemenea gest? Urmata, firesc, de o a doua: Care este finalitatea unui asemenea demers? Cei mai carcotasi au adus diverse obiectii: fie, nu poti alege un singur om din multitudinea de personalitatii apartinand unor domenii atat de diferite, fie, natiunea romana e inca prea cruda pentru optiuni pertinente si va confunda popularitatea cu valoarea, fie unicul scop al acestei campanii este acela de a forta o crestere de rating.

Mai intai de toate ar fi ceva de spus despre o componenta a felului de a fi al romanului. El este o ciudata intrupare de superficialitate si, paradoxal, gravitate tragica. Adevaratele probleme ale Romaniei sunt tratate cu semi-indiferenta cand nu in bascalie, iar o emisiune de televiziune (care fireste ca urmareste audienta, a nu se confunda televiziunea cu Scoala, Biserica sau alte institutii) este privita in grilele unui capat de tara. Unii concetateni vad acest demers ca pe un imbold la trezirea constiintei nationale ("sa demonstram ca ne cunoastem trecutul si ca ne apreciem cum se cuvine prezentul", sa participam cu entuziasm la aceasta campanie pentru ca numai astfel vom demonstra ca ne pasa). Dincolo de incrancenarea specifica oricarei competitii cred ca exagereaza deopotriva cei care iau in deradere o asemenea initiativa (vezi voturile pentru matusa Tamara sau Tetelu) dar si cei care se lasa brusc cuprinsi de amocul patriotismului.

"Mari romani" nu este un program national de strangere de semnaturi. "Mari romani" este un program TV important, serios, o competitie nationala care-si propune in limitele si cu mijloacele unui show de televiziune sa decripteze relatia VIP-urilor de oricand cu vulgul de azi. Nu e vorba de a ne exercita dreptul democratic la vot (ca in cazul alegerilor prezidentiale de exemplu), nu suntem obligati sa demonstram ca apartinem aceluiasi subconstient colectiv, ca suntem toti ca unul, ca trebuie sa sprijinim, sa ne donam sangele si maduva pe altarul national. E vorba de o invitatie la joc, un joc ce devine cu atat mai interesant si mai util cu cat participantii sunt mai numerosi si mai instruiti, un joc cu putine argumente si cu si mai putine criterii. Si, in plus, ni se da sansa de a ne comunica, de a ne publicita daca vreti optiunea, de a ne recomanda pe noi insine prin intermediul personalitatii pe care o creditam.

La final va rezulta astfel mai ales un portret al romanului contemporan. Fie el si incomplet, interpretabil in orice caz, acesta va contribui la realizarea unei radiografii relaxate a societatii romanesti de azi.

Unii au considerat initiativa televiziunii publice un gest ipocrit ce mascheaza dorinta de reclama, de crestere a audiente. S-a spus chiar ca nu asta ar trebui sa faca un post de televiziune cu cea mai mare arie de acoperire. Si ce ar trebui sa faca? Festival de manele? Filme porno? Apropos, nu s-a scandalizat nimeni cand emisiunea "Surprize, Surprize" a revenit an de an in grila TVR, desi e fara indoiala un monument de imbecilizare, o speculare ieftina, nici macar cinica a relatiilor umane. Tot asa, nu am auzit sa fi protestat cineva impotriva emisiunilor tip Eurobingo ce tintuiau in fata televizorului o natiune intreaga frisonata la gandul unei posibile linii castigatoare.
Si atunci, se pune firesc intrebarea, de ce atata crispare cand vine vorba de "Mari Romani"?

Poate deoarece pentru prima data ne aflam in fata unui proiect ofertant, care ne pune in relatie cu noi insine? Poate pentru ca este prima emisiune de televiziune care nu se poate in afara noastra, ci dimpotriva ne solicita cunostiintele, mintea, de ce nu imaginatia dar si curajul de a ne motiva alegerea in public, daca e cazul. Altminteri e simplu sa votezi si apoi sa iti ascunzi optiunea in spatele sintagmei "Votul e secret", nu?

Datorita TVR o natiune intreaga se ia in discutie. Fiecare se lupta pentru romanul lui intr-un joc frumos, bogat si cu miza exclusiv morala.

Eu am votat Carol I. Argumente? Felul in care a stiut, a acceptat, a inteles sa renunte la tot ce era pentru a deveni inainte de orice roman. Tenacitatea cu care s-a luptat sa faca din Romania o tara puternica, o tara europeana, pentru el, pentru noi si adesea impotriva noastra. Pentru ca desi i-a fost greu a gasit intotdeauna o motivatie pentru a continua. Pentru ca a facut din Romania proiectul vietii lui, crucea si Golgota sa. Pentru ca a tinut sa stim ca nimic nu se construieste pe lume in afara lui Dumnezeu (Nihil Sine Deo). Pentru ca datorita lui, si altor romani asemenea lui, Romania mea, a noastra, are si astazi o sansa.

In concluzie, "Mari Romani" este o initiativa desteapta, care te incita, te prinde, te pune pe ganduri. Fiti sinceri si recunoasteti, de cand n-ati mai vazut la televizor asa ceva?


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.