Brutarii anunta ca franzela se va scumpi cu cel putin 24 la suta

Indiferent ca pretul de referinta al graului va fi stabilit la 40,45 sau 50 de RON, costul painii tot va suferi modificari, ne-a spus presedintele Patronatului de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu. "Noi, spre deosebire de producatori, speram ca pretul de referinta al graului pe kilogram sa fie stabilit la 4.500 de lei. Oricum, chiar daca se va stabili acest nivel, sau cel cerut de producatori, de 5.000 de lei, painea tot se va scumpi", a adaugat presedintele Rompan. Acesta spune ca efectele stabilirii pretului de referinta la grau se vor face simtite incepand cu luna septembrie. Pana in momentul de fata pretul de referinta al graului a fost de 35 de bani, modificarea cotei la 45 de bani ridicand pretul painii cu circa 24%.

Lapar ameninta cu proteste

Totodata, producatorii agricoli sunt nemultumiti de propunerea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, privind stabilirea pretului de referinta pentru graul din noua recolta la 4.500 de lei vechi pe kilogram, cu 500 lei vechi mai putin decat solicitarea acestora, anuntand proteste in strada. "Probabil ca vom iesi in strada in perioada urmatoare, pentru ca nu suntem de acord cu pretul de referinta propus de minister", a declarat presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - Lapar, Adrian Radulescu. Potrivit acestuia, painea se va scumpi mai devreme de termenul indicat de Popescu. El a precizat ca reprezentantii Ministerului Agriculturii avanseaza valoarea de 4.500 de lei vechi pe kilogram pentru a evita scumpirea painii, insa cresterea tarifelor la utilitati va determina oricum, in termen de circa 30 de zile, majorarea preturilor la paine.

Ministrul de resort nu este de acord cu 5.000 lei/kg

Ministrul Agriculturii s-a intalnit la inceputul saptamanii cu reprezentanti ai producatorilor agricoli, ai procesatorilor, comerciantilor si depozitarilor, pentru a discuta o serie de probleme semnalate de acestia, dar si mai multe masuri propuse de institutie, printre care licentierea silozurilor si marcarea painii, pentru eliminarea evaziunii fiscale din domeniu. Consiliul pe produs, care reuneste reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, ai producatorilor agricoli, ai procesatorilor, ai comerciantilor si ai depozitarilor, a stabilit recent pretul de referinta pentru graul din productia acestui an la 5.000 de lei vechi pe kilogram.

Desi procesatorii, comerciantii si depozitarii nu au fost de acord cu stabilirea pretului de referinta de 5.000 lei vechi pe kilogram, nivelul a fost aprobat deoarece doi dintre reprezentantii acestora s-au abtinut de la vot. In aceste conditii, producatorii au avut castig de cauza. Pe de alta parte, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a declarat, marti, ca nu este de acord cu pretul de referinta de 5.000 lei vechi pe kilogramul de grau. Ministerul a propus agricultorilor un pret de referinta de 4.000- 4.500 lei vechi pe kilogram, insa solicitarea institutiei a fost respinsa. Discutiile vor fi reluate in zilele urmatoare.

Flutur spune ca nu sunt motive pentru scumpirea painii

In opinia ministrului de resort, intentia firmelor din industria de panificatie de a majora preturile la paine nu este justificata, in conditiile in care recolta din acest an se anunta destul de buna. "In fiecare an fac astfel de declaratii. Nu au elemente sa scumpeasca painea", a spus Flutur. Acesta a adaugat ca ministerul intentioneaza sa achizitioneze o cantitate de circa 200.000 de tone de grau din noua recolta la pret de interventie, deoarece in perioada august-septembrie exista o oferta mare de grau, iar preturile obtinute de producatorii agricoli sunt mici. Productia de grau din 2005 a totalizat sapte milioane de tone, din care circa o treime nu a indeplinit conditiile de panificatie, potrivit Ministerului Agriculturii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.