Conform reprezentantilor ministerului, elevii au putut afla rezultatele de la centrele de testare in cursul zilei de ieri, unde acestea au fost afisate inainte de ora 16.00.,dupa ce notele vor fi afisate in centrele de testare.

Ministerul a afirmat ca rezultatele adevarate vor aparea doar pe site-ul oficial, dar numai dupa ce notele vor fi afisate in centrele de testare

Scandalul cu care au debutat testele nationale cand s-a dovedit cat de "eficienta" este paza si vigilenta angajatilor Ministerului Eucatiei si Cercetarii a deschis drumul. Mai multi parinti ai elevilor care au sustinut testele nationale au anuntat ministerul Educatiei despre faptul ca pe anumite site-uri au fost afisate rezultatele examenelor, iar foarte multi dintre copii erau picati la examene.

Ministerul a avertizat ca aceste site-uri sunt pirat si ca rezultatele adevarate, vor aparea doar pe site-ul oficial, dar numai Ulterior, notele vor fi postate la adresa admitere.edu.ro. Un candidat este considerat "reusit" daca obtine cel putin nota 5 la fiecare dintre disciplinele la care a sustinut examen: Limba si literatura romana, Limba si literatura materna, Matematica, Istorie si Geografie.
Elevii care vor obtine, la cel putin una dintre probe, o nota mai mica decat 5 sunt considerati "respinsi". De asemenea, candidatii care nu au fost prezenti la cel putin una dintre probele Testelor nationale sunt considerati neprezentati.

Media generala se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la cele trei teste nationale (respectiv patru, pentru candidatii care sustin si test scris la limba si literatura materna).
In cazul in care, dupa rezolvarea contestatiilor, se constata diferente mai mari de 1,50 puncte - in plus sau in minus - fata de nota initiala, inspectoratele scolare judetene trebuie sa analizeze situatia in termen de 30 zile de la terminarea contestatiilor, consultand profesorii evaluatori din ambele comisii, si vor decide sanctionarea celor vinovati.

Azi, proba orala la limba Si literatura romana de la Bacalaureat
Bacalaureatul va debuta azi cu proba orala eliminatorie la limba si literatura romana, care se va desfasura inclusiv marti, 27 iunie.

Pentru sesiunea iunie-iulie 2006 a Bacalaureatului s-au inscris 191.299 de elevi, repartizati in 571 de centre de examen. Lucrarile candidatilor vor fi evaluate in 154 de centre regionale iar in activitatile prevazute de metodologie vor fi implicate aproximativ 40.000 de cadre didactice. Probele orale incep la ora 9.00 si au caracter public.

Examinarea se realizeaza, in prezenta a cel putin trei candidati, de catre cei doi profesori examinatori din comisie. Acestia pot interveni cu intrebari lamuritoare sau suplimentare, de regula dupa ce candidatul si-a prezentat raspunsurile. Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu note intregi de la 1 la 10, in functie de punctajul orientativ de evaluare.
Daca baremul conduce la punctaje fractionare, acestea se rotunjesc la cel mai apropiat intreg iar, in cazul fractiunilor de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului. Un candidat se considera promovat la proba orala daca a obtinut minimum nota finala 5 la respectiva proba.

Totodata, daca un candidat nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "neprezentat" la examenul de Bacalaureat si nu mai participa la probele urmatoare. Nu se admit contestatii la probele orale si practice din cadrul examenului de Bacalaureat (cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica). Subiectele pentru probele orale au fost elaborate la nivel national si cuprind teme din programele pentru bacalaureat. Comisiile de examen vor asigura, prin profesorii examinatori, intocmirea biletelor de examen, in preziua inceperii probelor orale.

Subiectele de pe biletele de examen vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Probele orale vor continua in zilele de 28 si 29 iunie cu limba si literatura moderna, respectiv 30 iunie-1 iulie - limba si literatura materna. Prima proba scrisa (limba si literatura romana) se va sustine luni, 3 iulie.

Conform comunicatului MEC, se interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea actiunii de colectare a unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor, fonduri avand drept destinatie asigurarea cazarii, a meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din centrele de testare sau de evaluare. Personalul didactic sau didactic auxiliar care va incalca aceste dispozitii va fi sanctionat conform Statutului personalului didactic sau Codului penal, dupa caz.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.