Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din sud-estul Transilvaniei, Biserica Reformata din Statiunea Ocna Sibiului, se lupta pentru... suprematie cu un tei secular, vechi de peste 600 de ani.

O placuta ruginita ii informeaza, in limba maghiara, pe cei interesati ca, varsta multiseculara a copacului a fost stabilita inca din 1966. Cu toate ca este protejat prin lege, teiul a bagat, de ceva timp, zazanie in randul clerului din localitate. Preotul reformat Sandor Szanto spune ca "arborele a ajuns aproape sa blocheze intrarea enoriasilor in biserica. Mai grav e faptul ca radacinile teiului sapa acum la temelia constructiei, existand riscul ca aceasta sa se prabuseasca intr-o buna zi. Am fost decisi sa-l taiem, insa ni s-a interzis de catre Protectia Mediului care afirma ca intentioneaza sa-l includa pe hartile turistice".

Pe urmele stejarului de 1.000 de ani

Autoritatile sibiene se tem ca, pana la urma, teiul sa nu aiba soarta celul mai batran copac din judet, un stejar de o mie de ani, situat in inima padurii dintre localitatile Bradu si Casolt, incendiat in mai multe randuri de necunoscuti. Tehnicianul silvic Ioan Vasilescu de la Ocolul Silvic din Avrig sustine ca la radacinile copacului s-ar afla mormintele mai multor capetenii ale hunilor. Tulpina stejarului, aproape pietrificata, are diametrul de cativa metri. Aceeasi sursa sustine ca in copilaria lui, abia 15 baieti reuseau sa cuprinda, cu bratele intinse, copacul milenar.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.