Pretul caviarului s-a dublat in tarile occidentale, ca urmare a prohibitiei totale a pescuitului comercial de sturioni instituita in Romania pentru urmatorii 10 ani.
Pe de alta parte, autoritatile afirma ca trecerea in ilegalitate a comercializarii de caviar autohton nu va opri braconajul, chiar daca pescarii nu mai au voie sa foloseasca plase speciale pentru prinderea sturionilor.
"Un kilogram de icre negre a ajuns sa se vanda in vest cu 4.000 - 5.000 de euro. Preturile cresc pentru ca oferta pe piata internationala a scazut, dupa ce Romania si tarile de la Marea Caspica au interzis pescuitul acestor specii amenintate. Deocamdata, suntem insa singura tara din regiune care a decis oprirea pescuitului de sturioni", ne-a declarat Adrian Ionascu, purtator de cuvant la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA).

Autoritatile romane au invitat mai multi experti din tarile din zona Dunarii de Jos, care produc si exporta caviar (Serbia, Muntenegru, Ucraina, Bulgaria) si un specialist de la Geneva, pentru a discuta adoptarea unor masuri comune de control al pescuitului de sturioni, specii pe atat de vulnerabile pe cat sunt de valoroase din punct de vedere economic. Singura solutie pentru romanii care vor sa vanda caviar este, in momentul de fata, acvacultura. "Investitia intr-o ferma de crestere a sturionilor se ridica la 40.000 -50.000 de euro, iar profitul apare in patru ani".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.