Noul ambasador britanic la Bucuresti, Robin Barnett, a fost timp de patru ani, pana la preluarea mandatului in Romania, pe 19 mai 2006, director al departamentului de vize UKvisas, o agentie responsabila pentru serviciile de viza in afara Regatului Unit. Tatiana Niculescu l-a intrebat pe ambasador in ce stadiu se afla negocierile privind calatoria fara viza, in Marea Britanie, pentru cetatenii romani.

Robin Barnett - Guvernul britanic nu a luat inca o decizie privind eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie, dar e foarte clar ca acest lucru se va intampla inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Daca Romania va deveni membra a Uniunii Europene in 2007, atunci vizele vor fi ridicate curand.

BBC - Ati propus un nou sistem de obtinere a vizelor. in ce consta?

Robin Barnett - La scurt timp dupa lunile de vara, vom introduce sistemul de cerere prin internet, care le va permite cetatenilor romani sa-si faca singuri programari in vederea interviului pentru obtinerea vizei. Nu va mai fi nevoie sa se astepte in fata ambasadei. Cei interesati vor putea decide singuri data si ora la care se vor prezenta la interviu si le vor confirma cu ambasada tot pe internet. Este un sistem foarte usor, complet automat. Se completeaza fisa pe internet, se stabilesc data si ora interviului si apoi se vine la ambasada. Cine nu are acces la internet de acasa, poate completa fisa in orice alta parte, cum ar fi o cafenea cu internet. Pentru cei care nu au acces la internet, vom anunta o alta forma simplificata de comunicare cu ambasada si vor sti ce trebuie sa faca.

BBC - Marea Britanie are nevoie de mana de lucru din estul Europei. Ce sanse au romanii sa munceasca in Marea Britanie?

Robin Barnett - Guvernul britanic nu a luat inca nici o decizie privind accesul romanilor pe piata muncii din Marea Britanie. Aceasta decizie va fi luata in partea a doua a acestui an, de indata ce va fi confirmata a data precisa a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Este clar ca economia Marii Britanii are nevoie de forta de munca si guvernul vrea sa avem o piata a muncii foarte flexibila. La Londra vor avea loc, de pilda, Jocurile Olimpice, si vor exista multe ocazii de angajare pe piata muncii.

BBC - Care credeti ca ar trebui sa fie prioritatile guvernului Romaniei pana la 1 ianuarie 2007 ?

Robin Barnett - Marea Britanie si Comisia Europeana doresc ca Romania sa faca progrese in domeniile-cheie semnalate in Raportul de tara din luna mai. Mai sunt lucruri de facut in domenii precum agricultura, unde avem cativa consilieri britanici. in al doilea rand, Romania trebuie sa aiba rezultate concrete si sa continue lupta impotriva coruptiei. Trebuie consolidate reformele din Justitie si intarite transparenta, eficienta si impartialitatea sistemului judecatoresc.

BBC - in domeniul agriculturii, care este pozitia consilierilor britanici de pe langa Ministerul roman al Agriculturii in privinta culturilor modificate genetic, stiut fiind ca Statele Unite promoveaza si exporta cereale modificate genetic ?

Robin Barnett - stiu ca exista o dezbatere pe aceasta tema, dar, pentru Romania, raspunsul e foarte clar: avem o legislatie europeana, un sistem de control al culturilor modificate genetic si am hotarat ca astfel de culturi sunt interzise, de exemplu, soia modificata genetic. Daca Romania va deveni in curand membra a Uniunii Europene, trebuie sa respecte in totalitate legislatia in acest domeniu.

BBC - Guvernul Romaniei ar trebui sa reziste, asadar, oricaror presiuni in acest domeniu ?

Robin Barnett - Da.

BBC - Unul dintre cei mai activi militanti impotriva culturilor modificate genetic este Printul Charles, mostenitorul tronului britanic. in presa din Romania, au aparut informatii potrivit carora Printul Charles ar cumpara teren si paduri in Transilvania, prin intermediul unei fundatii, in vederea crearii unui domeniu privat de vanatoare.

Robin Barnett - Acesta este un subiect legat de viata si activitatea privata a Printului Charles si nu voi face nici un comentariu, dar este clar ca Printul Charles este un mare sustinator al Romaniei.

BBC - Uniunea Europeana va oferi Romaniei fonduri de aproximativ 30 de miliarde de euro. Ce credeti ca are de oferit Romania Uniunii Europene?

Robin Barnett - Romania are multe de oferit Uniunii Europene. Am descoperit deja ca exista o generatie de tineri care vor fi un atu pentru Romania in Europa. si foarte multi tineri vorbesc foarte bine limba engleza. Asta este o problema pentru mine, pentru ca eu as vrea sa vorbeasca mai mult romaneste, fiindca vreau sa invat cat mai bine limba romana...

In al doilea rand, Romania este o piata importanta atat pentru comert, cat si pentru investitii. Vodafone este un exemplu excelent de investitie britanica pe piata romaneasca. O sa vedem mult mai multi britanici investind in Romania in viitor si sunt convins ca sunt multi care vor dori sa cumpere case sau apartamente, ca in Bulgaria. Cred si sper ca, in viitor, investitiile britanice vor fi pe primul loc in Romania.

BBC - Va aflati de putin timp in Romania. Care sunt primele impresii ?

Robin Barnett - Sunt optimist. Mai intai, pentru ca sunt impresionat de generatia noua din Romania. in al doilea rand, pentru ca guvernul Romaniei pune in practica reformele si sunt convins ca Romania va fi un membru activ al Uniunii Europene. in al treilea rand, pentru ca oamenii de aici au incredere in viitorul tarii lor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.