Fiecare sector aloca pentru deszapezire aproximativ 150 de miliarde de lei pe sezon

Dupa oprirea ninsorii si asigurarea unui trafic normal, problema Primariei Capitalei va ramane deszapezirea strazilor secundare si evacuarea zapezii in locuri special amenajate. "Am stabilit cu Apa Nova anumite puncte, cu guri de scurgere si canalizare, unde zapada poate fi depozitata. Pentru sectorul 6 nu este o problema, intrucat zapada imbibata cu solutie Eco-thaw poate fi aruncata in Lacul Morii, pentru ca substanta folosita nu afecteaza in nici un fel apa de suprafata. Am discutat la Mediu si urmeaza sa primim acordul lor in acest sens", a spus primarul general interimar, Razvan Murgeanu.

Meteorologii au raportat ca stratul de zapada in Bucuresti a atins 41 de centimetri, ceea ce inseamna ca municipalitatea trebuie sa evacueze din Capitala un om de zapada cu inaltimea de aproximativ 300 de metri. Murgeanu va trebui sa urmareasca activitatea firmelor de deszapezire, care asigura acum evacuarea zapezii de pe strazile secundare. Murgeanu spune ca numarul agentilor de circulatie este mic, iar indisciplina in trafic este principala cauza a aglomeratiei din Capitala. De aceea, el a apelat la bucuresteni sa-si respecte partenerii si sa respecte semnele de circulatie, mai ales in ceea ce priveste parcarea. Mai mult, noaptea trecuta, utilajele de deszapezire au actionat si pentru combaterea poleiului pe strazile principale, intrucat temperaturile au scazut sub limita inghetului. Surse din administratia publica spun ca fiecare primarie de sector a alocat pentru deszapezire aproximativ 150 de miliarde de lei, dar este posibil ca acesti bani sa nu fie folositi integral, ci numai daca situatia meteorologica o cere.

Desfasurare de forte in lupta cu iarna: 5.000 de utilaje de deszapezire, 250 de echipaje de politie si 4.000 de militari

Zilnic, in Capitala au loc 120 de tamponari, fata de 30-40 in restul anului

Aproximativ 5.000 de utilaje de deszapezire ale Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, dintre care 1.000 actioneaza in Capitala, 250 de echipaje de politie si 760 de agenti de circulatie si 4.000 de militari reprezinta desfasurarea de forte gata sa intervina in conditiile caderilor masive de zapada pe drumurile publice. Ieri, la o conferinta de presa organizata la Comandamentul de Iarna constituit la nivelul Ministerului Transporturilor, ministrul de resort Gheorghe Dobre - plecat, de la 4,30 dimineata in "vizita de lucru"pe autostrada Soarelui - anunta victorios presa, printr-un speaker, ca se reusise deblocarea circulatiei pe ambele sensuri de circulatie pe autostrada care leaga Capitala de Constanta.

Cu acelasi prilej, seful Politiei, chestorul Dan Fatuloiu, a criticat atitudinea agentilor economici din Bucuresti care "asteapta ca Primaria sa vina sa faca deszapezirea in parcarile pe care acestia le-au primit in exploatare", declarand ca la eforturile de deblocare a drumurilor auxiliare dintre blocuri nu au luat parte si agentii economici care au castigat licitatiile pentru deszapezirea acestor perimetre. Acesta a refuzat insa sa nominalizeze astfel de agenti economici, avertizand ca ei risca sa ramana fara licente in cazul in care nu-si fac treaba. Printre cauzele care au dus la blocarea circulatiei in Capitala, seful Politiei a mai enumerat si soferii care parcheaza aiurea, impiedicand utilajele de deszapezire sa-si faca datoria. El nu a putut insa sa spuna presei cate amenzi au fost aplicate pentru astfel de nereguli. De asemenea, ca urmare a caderilor de zapada, a crescut frecventa tamponarilor. "Zilnic, in Capitala, au loc 110-120 de tamponari din cauza neputintei de a controla autovehiculele si a lipsei de echipare corespunzatoare a masinilor, fata de 30-40 de accidente usoare, cate au loc in restul anului", ne-a declarat seful Politiei Rutiere, chestorul Nicolae Avramescu.

Iasi

Gravidele - transportate pana la ambulante cu sanii sau autofreze

Din cele 11 drumuri comunale blocate de zapada in judetul Iasi, doua au fost redate traficului rutier pana luni in zori, dupa o noapte de munca. Pe alte 9 rute comunale era imposibil de intervenit. Autoritatile iesene se declarau multumite ca drumurile judetene, dar mai ales cele nationale si europene erau functionale, iar vizibilitatea era buna. Autoutilajele speciale au intervenit in cazuri de urgenta pentru a debloca in special autovehicule prinse intre troiene. Duminica, o gravida din Fantanele a ajuns la ambulanta transportata cu autofreza, o alta gravida, din Harpasesti, a fost dusa cu sania, iar la Sipote un barbat cu hemoragie digestiva a ajuns cu sania pana la autosanitara. Ieri, inca de dimineata, in lupta cu zapada au fost aruncate pe drumurile judetene si nationale 7 DAC-uri cu lama, 10 autogredere, 6 autofreze si doua lame semipurtate. Sefii municipalitatii iesene se felicitau ca au maturat de zapada principalele artere ale urbei cand afara era destul de cald si inca nu viscolea. Munti de zapada au fost scosi in afara orasului cu remorci si basculante.

2.000 de elevi nu au ajuns la scoala din cauza troienelor si a viscolului

In Constanta sunt cele mai multe scoli inchise
In jur de 2.000 de elevi nu au putut sa mearga ieri la scoala din cauza troienelor de zapada si a viscolului. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educatiei, iarna a bulverasat procesul didactic in zeci de scoli din 7 judete. Cel mai afectat este Constanta, unde scolile din localitatile Adamclisi, Urluia, Zorile, Abrud, Nisipari, Poarta Alba (Grupul Scolar Agricol), Rasova si Cochirleni au fost inchise. Tot in Constanta au fost suspendate cursurile claselor primare din Faurei, Negureni, Negru-Voda, Istria si Pietreni-Deleni. Cursurile vor fi recuperate dupa ce se va imbunatati vremea, conform unui grafic elaborat de fiecare scoala. in judetul Mehedinti, la scoala generala din comuna Baclet au lipsit jumatate din copii, iar scoala din Balvanesti a fost inchisa. In Neamt au fost inchise sase scoli, iar in judetul Vrancea, la scolile generale din comunele Homocea si Ploscuteni, nu au putut ajunge la cursuri circa 30 la suta din copii. in judetele Bacau, Tulcea si Ialomita, prezenta la cursuri a fost partial redusa din cauza dificultatilor de deplasare a mijloacelor de transport in comun.
In judetul Constanta

Un copil bolnav a murit pentru ca Salvarea a ramas blocata in zapada

O femeie a fost gasita moarta de frig, la 100 metri de casa

Viscolul de duminica si caderile masive de zapada au facut doua victime in judetul Constanta. Duminica, un copil de un an si opt luni, Ionut Alexandru P., din comuna Pantelimon, a murit sub ochii parintilor, din cauza ca Salvarea care fusese chemata sa il duca de urgenta la spital a ramas blocata in zapada. Baietelul avea grave afectiuni respiratorii si nu a mai putut fi salvat de echipajul de pe Ambulanta. O femeie de 50 de ani din satul Conacu a decedat din cauza frigului, pe drumul spre casa. Elena M. a fost surprinsa de viscol in timp ce se intorcea de la complexul de porci Movila Verde, unde lucra. Femeia mai avea 100 metri pana acasa, dar, sleita de puteri, nu a mai avut forta sa inainteze. S-a adapostit langa un stalp de inalta tensiune, pe drumul ce leaga satele Negresti si Conacu. Acolo a fost gasita degerata, luni dimineata, de un localnic care a anuntat Politia.

Un copil de opt ani s-a inecat la sanius

Un copil in varsta de opt ani dintr-o comuna vasluiana s-a inecat intr-un lac, dupa ce gheata de la suprafata apei, pe care se dadea cu sania, a cedat. I.B. se afla duminica, impreuna cu alti copii din sat, la sanius, pe lacul inghetat din Gugesti. Apa lacului inghetase doar de cateva zile, iar stratul de gheata format la suprafata era foarte subtire. Dupa ce gheata a cedat si copilul a cazut in apa, ceilalti parteneri de joaca au fugit in sat pentru a chema ajutoare. Parintii copilului si ceilalti sateni au ajuns prea tarziu pentru a-l mai salva pe baietelul de opt ani.

Duminica noapte,
Minus 28 de grade Celsius la Miercurea-Ciuc

Recordul sezonului, duminica noapte, la Miercurea-Ciuc, unde s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura din aceasta iarna: minus 28 de grade Celsius in atmosfera si minus 32 grade Celsius la nivelul solului. In aceeasi noapte, mercurul termometrelor a coborat la minus 26 grade Celsius la Joseni si minus 23 grade Celsius la Toplita. Potrivit prognozei meteo, gerul va persista si in zilele si noptile urmatoare, cand temperaturile nocturne s-ar putea apropia de recordul de minus 38 grade Celsius, inregistrat in 1985 tot la Miercurea-Ciuc.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.