In ultimii opt ani, prima duminica a lunii mai marcheaza Ziua internationala a rasului.

Anul acesta orase din intreaga lume au organizat evenimente prin care sa sarbato-reasca aceasta zi speciala. Nimeni nu se indoieste de puterea terapeutica a rasului, dar… de ce rad oamenii? La urma urmelor, rasul este o caracteristica specifica doar oamenilor, nu si celorlalte specii de animale. "Este un semn ca te poti relaxa", a declarat psihologul Steve Wilson, co-fondatorul Turneului Mondial de ras.

Rasul activeaza centrii de recompensare din creier, a adaugat Wilson, ceea ce duce la eliberarea tensiunii din corp. Capacitatea de a rade este innascuta, omul incepand sa rada cam la o luna dupa ce s-a nascut.
Antropologistii cred ca rasul dateaza de cateva milioane de ani, ei fiind de parere ca oamenii au comunicat la inceput prin zambete, prin ras, inainte de a invata sa comunice verbal. Indiferent daca vorbesti chineza, engleza, romana sau swahili, rasul sau zambetul au, virtual, aceeasi semnificatie in toata lumea, spun cercetatorii. "La baza, umorul este conexiunea dintre oameni care merge dincolo de limbaj", declara psihiatrul Clifford Kuhn, profesor la Centrul medical al Universitatii din Louisiana.

Este rasul contagios? Da. "Radem de 30 de ori mai mult atunci cand suntem acompaniati de alti oameni decat atunci cand suntem singuri", spune Robert R. Provine, profesor de psihologie si stiinte neurologice la Universitatea Maryland Baltimore County. "Rasul nu este o activitate solitara." Lucru de necrezut, poate, dar adevarat, in anii ‘60, in Tanzania, a izbucnit o epidemie de ras. O scoala a fost inchisa temporar, dupa ce trei eleve au facut sa izbucneasca intr-un ras isteric doua treimi din colegii lor. Evenimentul nu a avut consecinte negative, dar demonstreaza ca rasul poate fi contagios.

Efecte pozitive

Multe studii au scos la iveala faptul ca rasul are o serie de efecte pozitive, precum reducerea stresului, scaderea presiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar si protejarea inimii.

Totusi, Provine, autorul lucrarii "Rasul: O investigatie stiintifica", este sceptic. "Nu exista nici o indoiala ca rasul este un lucru bun. Dar cred ca exista multe efecte medicale fara baza stiintifica create de circumstante sociale sau de mass media". El da ca exemplu un studiu al unor cercetatori din Florida care indica faptul ca spectacolele comice au un efect de calmare a durerii, dar acelasi efect il poate avea si o drama.

Indiferent de aceste lucruri, profesorii, doctorii, liderii comunitatilor, angajatorii au creat o noua piata: cea a divertismentului, cea a provocarii rasului. Kuhn chiar a declarat ca el prescrie pacientilor sai retete "hahaha" (rasul ca terapie). Provine, mai conservator in gandire, este de parere ca "oricand faci pe cineva sa rada este un lucru bun".

Poate ucide?!

Exisa si foarte multe legende si nu indeajuns de multe studii legate de efectele negative ale rasului, spune Provine. "In circumstante foarte rare, rasul poate cauza narcolepsie sau poate provoca crize de astm. Dar este greu de crezut ca rasul poate ucide. Durerea ascutita resimtita intr-o parte a corpului dupa o repriza lunga de ras este rezultatul contractarii muschilor diafragmei".
In vechile timpuri, gadilatul a fost folosit ca forma de tortura: caprele erau puse sa linga talpile condamnatilor care, in prealabil, erau presarate cu sare.
Nici marii ganditori ai umaniattii nu au reusit sa afle care sunt originile rasului. Platon a scris o carte prin care propunea interzicerea rasului. "Va puteti imagina ce s-ar intampla in zilele noastre daca un membru al guvernului ar propune o lege prin care sa se interzica rasul?", a glumit Provine.

O alta legenda este ca rasul slabeste. Rasul nu poate inlocui exercitiile fizice zilnice. Cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt au descoperit ca rasul poate ajuta la arderea caloriilor, dar, pentru a obtine rezultate vizibile, omul ar trebui sa rada timp de 15 minute in fiecare zi, timp de un an, pentru a pierde doar 2 kilograme. "15 minute de ras zilnic inseamna foarte mult si este greu de crezut ca oamenii ar putea rade o perioada atat de lunga de timp".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.