Patriarhia Romana este nemultumita de faptul ca Primaria sectorului 5 nu a eliberat inca certificatul de urbanism pentru Catedrala Mantuirii Neamului, desi do-cumentatia necesara a fost depusa in luna ianuarie a.c., iar termenul legal pentru eliberarea documentului este de 30 de zile, a declarat pentru Agentia Rompres, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Costantin Stoica.

Totodata, conform parintelui Stoica, prin "Legea Catedralei", autoritatile locale si centrale au obligatia de a sprijini construirea edificiului. "Domnul Marian Vanghelie invoca pretexte puerile pentru a tergiversa eliberarea certificatului de urbanism, necesar obtinerii autorizatiei de constructie a edificiului pe amplasamentul din Dealul Arsenalului", a adaugat purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

In conditiile in care consilierii municipali au aprobat, la inceputul lunii aprilie, planul urbanistic zonal, Patriarhia Romana si-a exprimat, in repetate randuri, speranta ca, pana la sfarsitul anului, sa fie obtinute toate avizele necesare si sa demareze constructia efectiva a Catedralei. La inceputul anului 2006, Parlamentul a votat o lege pentru aprobarea constructiei catedralei pe amplasamentul din Dealul Arsenalului, iar cele 11 hectare de teren destinate proiectului au trecut in proprietatea Patriarhiei Romane.

Terenul va cuprinde Catedrala, care, avand 114 metri, va fi mai inalta decat Casa Poporului, asezamintele patriarhale si un parc public. Fatada principala va avea vedere spre cartierul 13 Septembrie, iar constructia va fi vizibila din orice punct al orasului.
"Sfantul Iosif" se muta la Tribunal
Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a actionat in instanta toate institutiile statului care au avizat construirea unei cladiri de birouri de 19 etaje langa Catedrala "Sfantul Iosif" si firma care realizeaza proiectul imobi-liar, informeaza corespondentul AMOS News.

Arhiepiscopia solicita stoparea constructiei si anularea tuturor autorizatiilor si avizelor eliberate. Actiunea se indreapta catre Primaria sectorului 1 (care a eliberat autorizatia de construire si certificatul de urbanism), Primaria Capitalei (Consiliul General a aprobat Planul Urbanistic General), Ministerul Culturii (care a eliberat avizul pentru constructie la mai putin de 100 metri de Catedrala), Inspectoratul de Stat in Constructii (trebuia sa inspecteze si sa opreasca proiectul).

"Primaria, Ministerul Culturii ar trebui sa apere istoria acestui oras. Biserica Catolica nu a gasit nici un sprijin din partea autoritatilor statului pentru a impiedica aceasta profanare, pangarire a unui monument istoric inainte de toate", a declarat Francisc Dobos, secretar eparhial. Clericii catolici sustin ca acceptul initial acordat de arhiepiscopuil Ioan Robu nu era legalizat la notariat, deci in baza acestuia nu se putea elibera nici un aviz. In al doilea rand, pentru a se obtine autorizatia de constructie trebuia realizata o expertiza a Catedralei - pe care firma de cosntructii nu a realizat-o pentru ca reprezentantii catedralei nu au mai permis intrarea in in-cinta sa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.