Phoenix a cintat aseara pentru Timisoara, iar haiducii au marcat astfel 44 de ani de existenta a formatiei.

Fanii care au mers la Sala Olimpia au primit cadou un CD cu albumul 'Baba Novak', primul editat de casa de discuri proprie a formatiei timisorene. Albumul, ce contine 12 piese, reuneste actualul Phoenix cu membri mai vechi ai formatiei, precum Mircea Baniciu si Ovidiu Lipan Tandarica. ,Acest album s-a nascut tirziu si totusi la timp', a spus Baniciu. Din dorinta de a valorifica datinile, melodia ,,Baba Novak, ce da numele albumului, este un cintec patriotic, cu un ritm tipic balcanic.

Covaci, suparat pe afise

'In urma discutiilor cu prefectul Ovidiu Draganescu s-a spart gheata. Speram ca de acum inainte vom fi mai des la Timisoara', a spus Nicu Covaci inaintea concertului de aseara. La anul, cind trupa va aniversa 45 de ani de existenta, Phoenix promite un concert incendiar in orasul in care s-a nascut.

Cu toate acestea, Nicu Covaci nu a putut sa-si ascunda nemultumirile legate de Timisoara. 'Simt ca sint boicotat chiar aici. Cineva ne rupe afisele care au impinzit orasul. Daca il prind pe individul ala care le rupe, il rup si eu', a amenintat Covaci. 'Imi doresc sa inteleg cum de am cintat de 20 de ori in Arad dupa Revolutie si in Timisoara doar de doua sau trei ori. Nu inteleg ce s-a petrecut cu acest oras care era fruntea 'Prietenul meu si fostul coleg de banca Ciuhandu (primarul Timisoarei ' n.r.) nu a reusit sa ma lamureasca. Orasul a decazut', a mai spus liderul Phoenix.

Sfintii devin Phoenix

In cei peste 40 de ani de existenta ai formatiei, Phoenix a reusit sa impuna un adevarat stil, pina acum inimitabil. De fapt, trupa a reusit, pentru prima oara in istoria muzicii romanesti, sa realizeze o sinteza organica intre folclor si muzica moderna, dupa modelul celor de la Jethro Tull. Gama modalitatilor de exprimare ale formatiei care s-a lansat la Timisoara pleaca de la formule unplugged de chitare acustice, viori si instrumente de suflat si ajunge la formule specifice rockului cu chitare electrice, bas si tobe.

Formatia Phoenix, initial numita Sfintii, a aparut ca trupa de studenti si elevi in 1962, in Timisoara. In acelasi an au cistigat locul al doilea la Festivalul National al Scolilor din Romania. Dupa acest rezultat, Sfintii au cintat timp de un an la cantina Facultatii de Mecanica din orasul de pe Bega si, in 1963, au fost interzisi pentru prima oara, pentru ca numele formatiei era considerat de autoritatile comuniste ca fiind unul ce propaga misticismul. La scurt timp, Nicu Covaci si trupa lui se boteaza Phoenix, considerind acest pas o renastere din propria cenusa.

Fuga

Dupa o serie de premii cistigate la diverse festivaluri nationale si internationale, Phoenix se vede din nou in postura de a infrunta sistemul comunist. Mai exact, dupa vizita cuplului Ceausescu in Coreea, au fost impuse legi extrem de restrictive in domeniul cultural, legi care ar fi determinat moartea trupei timisorene. Acesta este si momentul in care Phoenix isi schimba stilul, incepind sa se inspire din muzica straveche romaneasca. Gestul lor nu a fost apreciat de autoritati, care incep sa cenzureze drastic trupa, atit in ceea ce priveste versurile, cit si in privinta aparitiilor pe ecrane. Mai mult, Nicu Covaci este saltat de Securitate si, timp de doua saptamini, interogat zilnic. Dupa aceasta experienta, componentii formatiei decid ca trebuie sa paraseasca Romania si, ascunsi in boxele instalatiei de sunet pentru concert, fug in Germania. Baniciu ramine in tara.

Dupa Revolutie, Nicu Covaci si Phoenix vin de citeva ori in Romania sa concerteze. De fiecare data au cintat in sali sau pe stadioane umplute pina la refuz.

Foarta, versuri fara muzica

Serban Foarta si Andrei Ujica au colaborat cu Phoenix, ei fiind autorii unor cintece devenite celebre. Interesant este ca Foarta a compus o serie de versuri pentru Phoenix fara sa asculte inainte melodia. Ideea le-a venit la o agapa, isi aminteste Foarta. Rimele au ajuns apoi pe buzele a milioane de romani: 'Mica Tiganiada', 'Anule, hanule', 'Muzica si muzichia'. A urmat un intreg album, 'Cantafabule', pe care Serban Foarta il caracterizeaza ca 'dublu LP aproape dizident'.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.