Mai putin de doi romani din zece isi petrec vacantele sau concediile in alta parte decit acasa. Banii le strica planurile de drum.

Concluzia apartine unui recent studiu referitor la conditiile de viata ale romanilor realizat de Institutul National de Statistica (INS) in intervalul iunie 2004 - mai 2005.

Tinerii si orasenii fug de-acasa

Mai bine de jumatate dintre romanii care isi petrec concediul sau vacanta altundeva decit in propria localitate sint reprezentati de persoane tinere, cu virsta pina in 35 de ani. La fel de preocupati s-o intinda de-acasa cu prima ocazie sint si patronii (39%), urmati de salariati (25%) si de cei care lucreaza pe cont propriu in activitati neagricole (15%).

Familiile de romani alcatuite din trei sau patru membri sint mai tentate sa aleaga o calatorie decit cele formate din peste sase persoane, care aleg doar in procent de 5% aceasta alternativa. Studiul mai releva ca numarul romanilor din mediul urban care isi petrec vacantele in alte localitati este de patru ori mai mare decit cel din zona rurala.

Eterna Romanie

Aproape 95% dintre romanii cu dor de duca aleg ca destinatie o localitate din tara, doar unu din 13 reusind sa ajunga si in strainatate. Nici la durata concediilor nu stam mai bine, studiul INS aratind ca numai doi din cinci romani petrec in tara sejururi cuprinse intre opt si 14 zile, in timp ce mai putin de o treime recurg la perioade mai lungi de doua saptamini. Serviciile unitatilor de turism ramin cele mai cautate de drumeti (50%), insa un numar semnificativ de romani recurg in continuare la metode mai ieftine de cazare: rude, preferate de un sfert, si prieteni, indicati drept gazde perfecte de peste 10% dintre respondenti.

Banii nu dau afara din casa

Conform datelor Institutului de Statistica, motivul principal pentru care romanii nu ajung mai departe de localitatea de resedinta in timpul vacantelor este cel financiar, indicat de peste trei sferturi dintre chestionati. Dintre cei trecuti de 50 de ani, o treime invoca virsta, iar un sfert dau vina pe starea precara a sanatatii. Alte motive invocate mai sint lipsa timpului si problemele familiale.

Plajele pe care sa fugi de ochii lumii

International Living a intocmit topul celor mai bune plaje ferite de girlele de turisti. In frunte se afla Croatia, care are 20 de plaje destinate nudistilor. Belle Ile en Mer, cea mai mare insula franceza din Atlantic, este ideala pentru sporturi acvatice. Un alt pont este East Frisian Islands de pe coasta germana a Marii Nordului. Skiathos, insula favorita a grecilor, este mult mai bine dosita decit Corfu sau Rhodos. Curracloe Beach e una dintre cele mai putin populate plaje din Irlanda, aici fiind filmata pelicula 'Salvati soldatul Ryan'.

Hoteluri pe care sa nu le ratezi

Intr-un top al celor mai bune hoteluri, realizat tot de International Living, conduce The Regent, de unde se ofera o panorama excelenta a operei din Sydney, urmat de Colton House, o casa in stil colonial din Belize. Tot in Americi este localizat si Caesar Park Hotel, de pe celebra Copacabana. In top cinci mai sint incluse Chateau Versailles din Montreal, Canada, si Holiday Inn Lido, din Beijing, acesta din urma o versiune a hotelului tipic american, insa cu o autentica atmosfera chineza.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.