Constienti de faptul ca studiile in strainatate deschid nenumarate porti, mii de tineri invadeaza an de an tirgurile universitare cu oferte de studii in Europa si in Statele Unite ale Americii. Prima sansa o au supradotatii, primiti fara examen, iar a doua sansa - cei cu diploma de Bacalaureat international recunoscuta peste tot in lume, diploma extrem de costisitoare.

In vara acestui an, doar 26 de copii romani vor intra in posesia diplomei de Bacalaureat international, ei avind posibilitatea sa studieze pe baza acestei diplome in strainatate. Toti isi fac studiile la institutia privata Scoala Americana, singura din Romania care poate acorda o astfel de diploma. "Diploma de Bacalaureat international este recunoscuta de Ministerul Educatiei, insa Scoala Americana nu este intr-o situatie de legalitate", sustine Liliana Preoteasa, director pentru invatamintul preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei. "Examenul este extern, testele din Romania pot fi corectate in Patagonia, iar cele din Austalia, in America de Nord", adauga Preoteasa. Diploma pe care scrie Bacalaureat international le da copiilor posibilitatea sa studieze la universitati din strainatate fara sa mai fie nevoie de recunoasterea actelor pe care le dau institutiile de invatamint de stat din Romania.

Examen de 40.000 de dolari la 16 materii

Diploma de Bacalaureat international se adreseaza copiilor cu virste intre 16 si 19 ani; este un program de doi ani care se pliaza pe cerintele elevilor foarte motivati si care atesta o calificare recunoscuta de universitatile lider din toata lumea. Cine doreste o astfel de diploma trebuie sa opteze din clasa a X-a. Pretul celor doi ani de studiu, dar si costurile cu examenul se ridica la aproape 40.000 de dolari. Examenul de la sfirsitul celor doi ani cuprinde urmatoarele materii: Biologie, Chimie, Economie, Engleza principal, Engleza secundar, Franceza secundar, Germana, Istorie, Tehnologia Informatiei in Societatea globala, Matematica, Fizica, Romana principal, Spaniola secundar, Studii de teatru, Teoria cunostintelor si Arte vizuale. Dezavantajul Bacalaureatului international este faptul ca acest tip de examen este unul costisitor pentru scolile romanesti. "Ca sa poti sa faci Bacalaureatul international nu este o chestie de decizie. Trebuie sa ne inscriem la Organizatia Bacalaureatului International si sa platim anual o taxa de 8.000 - 16.000 de franci elvetieni", explica Preoteasa.

Marga a vrut sa inlocuiasca Bac-ul national

Acum sase ani, diploma de Bacalaureat international a fost cit pe ce sa devina una nationala. In 2000, ministrul Andrei Marga a avut intuitia de a incerca introducerea unui program-pilot de Bacalaureat international in doua licee din tara. Cea care i-a sugerat ministrului Marga aceasta initiativa este chiar Liliana Preoteasa. "Din cite stiu, aceasta hotarire de guvern a trecut de Guvern, dar s-a ratacit intre Guvern si publicarea in Monitorul Oficial", a declarat Preoteasa. "Cert este ca, desi a existat aceasta hotarire, ea nu s-a materializat", si-a amintit ea.

Isarescu si Vladescu au ales sistemul american

Sebastian Vladescu si Mugur Isarescu au ales pentru baietii lor, Sebastian si Costin, sistemul Bacalaureatului international. Alaturi de fiii celor doi oameni de finante, alti 24 de adolescenti vor absolvi Scoala Internationala Americana, avind in mina diploma de Bacalaureat international. Pentru cei doi ani de scolarizare, Vladescu si Isarescu au scos din banca suma de 38.000 de dolari, iar pentru examenul de bacalaureat, inca 600 de dolari americani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.