Un raport UNICEF concluzioneaza ca, in ceea ce priveste situatia acestor copii, lucrurile sunt neschimbate in Romania de 30 de ani * Cauzele acestui fenomen sunt situatia precara a tinerelor mame si esecul sistemului

Situatia copiilor abandonati in maternitati, spitale si sectii de pediatrie este similara cu cea de acum trei decenii, chiar daca intreg sistemul de protectie a copilului s-a modernizat conform noii legislatii intrata in vigoare la 1 ianuarie 2005, se precizeaza intr-un raport al UNICEF Romania. Conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii si UNICEF in 150 de unitati medicale, specialistii au estimat, pentru 2004, ca aproximativ 4000 de nou-nascuti au fost abandaonati imediat dupa nastere, reprezentand 1,8% din totalul acestora.

In spitale si sectiile de pediatrie rata abandonului (numarul de copii abandonati la 100 de internari) a fost de 1,5% in 2003 si de 1,4% in 2004, estimand un numar de 5000 de copii pe an. Studiul cu privire la situatia copiilor abandonati in Romania arata ca multe mame care isi parasesc copiii sunt foarte tinere(28% sub 20 de ani), nescolarizate (42,2% analfabete) si traiesc la limita saraciei (80%). "Din pacate, odata ajunse in spitale, tinerele mame se confrunta cu mentalitati si practici invechite. Sistemul continua sa ramana foarte traditional, in mod particular pentru cei saraci si marginalizati", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Pierre Poupard, reprezentant UNICEF in Romania.

Potrivit lui Poupard, mamele tinere, necasatorite, care sunt respinse de catre familie, trebuie sprijinite sa preia noile responsabilitati. Concluziile raportului UNICEF sunt ingijoratoare. In ciuda faptului ca dupa revolutia din '89 a fost legalizat avortul si metodele contraceptionale au devenit accesibile tuturor, in anii 2003 si 2004, abandonul copiilor s-a incadrat in aceleasi coordonate ca acum zece, 20, 30 de ani. Amploarea fenomenului a fost determinata prin calcularea ratei abandonului (numarul de copii abandonati la 100 de nasteri/internari). Referitor la unele aspecte ce tin de organizarea si functionarea maternitatilor s-a constatat ca majoritatea maternitatilor/sectiilor de nou-nascuti sunt organizate in sistem traditional (fara rooming-in/saloane mama-copil) ceea ce incurajeaza separarea mamei de copil. De asemenea, nu se respecta Ordinul comun al Ministerului Sanatatii si Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptiei din 2003 cu privire la angajarea unui asistent social si cu privire la anuntarea/inscrierea copilului nou-nascut pe lista unui medic de familie.

Dintre copiii abandonati in 2003 si primele trei luni ale anului 2004, numai o treime se aflau la sfarsitul lunii august 2004 intr-o solutie definitiva de protectie (in familia biologica sau de adoptie), ceea ce demonstreaza mentinerea vreme indelungata a copilului in diferite forme provizorii de protectie. Raportul reclama implementarea imediata a noii legislatii promovand responsabilitatea inter-sectoriala pentru protectia drepturilor copiilor, a sectoarelor de sanatate, social si educatie, precum si integrarea serviciilor la nivel comunitar. "Vom sprijini Romania sa asigure un mediu protector pentru copil si familia sa - un scut pentru copii impotriva acestei forme de vatamare, abandonul - la fel cum o alimentatie adecvata si ingrijirea sanatatii, ii protejeaza de boli", a conchis Pierre Poupard.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.