Universitatile sint nevoite sa plateasca bursele doctoranzilor din veniturile proprii. Ministerul Educatiei a aprobat un anumit numar de locuri pentru doctoranzi, dar a trimis bani pentru mult mai putini.

"Anul trecut, fostul ministru Miclea a inceput o campanie pentru acordarea de burse doctorale. Insa cei de acum nu pot sa faca fata hotaririi date de Miclea. Asa ca problema burselor este un fenomen national", spune Dumitru Oprea, rectorul Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi. Ministerul Educatiei le-a trimis universitatilor mai putini bani decit aveau nevoie pentru a plati burse doctoranzilor. "Este o confuzie totala in Ministerul Educatiei. Ne-au trimis fonduri pentru un numar mai mic de doctoranzi decit avem inmatriculati. Pentru cei din anul intii platim din banii universitatii ca sa le dam cam patru milioane de caciula", spune Nicolae Bocsan, rectorul Universitatii "Babes Bolyai" din Cluj.

"Sint zeci de studenti pe care i-am dezamagit"

Rectorii universitatilor sustin ca nu pot renunta la doctoranzii pe care i-au admis deja dupa ce au vazut ca ministerul nu da bani de ajuns.

"Noi aveam de ani de zile dreptul la 268 de doctoranzi la zi, dar am inmatriculat 168. Cu toate acestea, ministerul a venit sa ne spuna ca avem dreptul la 150, apoi ne trimit bani doar pentru 107. Sint zeci de studenti pe care i-am dezamagit, mai ales ca ministerul ne-a dat 4,8 milioane de lei pentru fiecare doctorand", spune Dumitru Oprea, rectorul de la Universitatea din Iasi. Astfel, "scoatem din veniturile proprii peste 9 miliarde de lei", spune Oprea.

Asigurare de sanatate platita din bursa

La Universitatea din Bucuresti sint probleme doar cu doctoranzii din primul an, pentru care se dau din veniturile proprii 1,1 milioane de lei pentru fiecare bursier.

"Au dat o ordonanta care prevedea un numar de doctoranzi, apoi au dat o alta hotarire care cerea altceva. Si nu avem altceva sa facem, pentru ca studentul sa primeasca suma de 6 milioane de lei", spune Ioan Panzaru, rectorul Universitatii din Bucuresti. O alta problema este ca doctoranzii nu au un statut reglementat si nu se stie daca este student sau salariat.

"Cu toate acestea, li s-a cerut sa-si plateasca, de exemplu, pentru asigurarea de sanatate 7% din bursa, desi universitatea plateste cota ei de 7,5%. Sint neconcordante mari", spune rectorul Panzaru.

Ministerul: "Sa se intinda cit e plapuma"

Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca au fost probleme cu bursele doar anul trecut, iar acum acest lucru nu mai tine de ei. "Universitatile trebuie sa-si calibreze programele in functie de banii pe care ii au si trebuie sa se intinda cit ii tine plapuma. Acum le pregatim finantarea pe anul 2006", spune Dumitru Miron, secretarul de stat pentru invatamintul universitar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.