Un specialist englez in stiinta cafelei spune ca prin prepararea ei corecta si consumata in cantitati moderate, cafeaua nu duce la boli de inima sau la cresterea colesterolului. Roger Cook a venit la Bucuresti la invitatia Asociatiei Romane a Cafelei.

Unul dintre efectele benefice ale cafelei este combaterea procesului de imbatrinire a organismului prin antioxidantii pe care ii contine. Acestea sint substante chimice care impiedica degradarea celulelor din organism. Ele se gasesc in vinul rosu, dar si in ceai, bauturi recomandate de altfel pentru aceasta proprietate. "Ceea ce nu stie multa lume este faptul ca in cafea se gasesc de patru ori mai multi antioxidanti decit in ceai. Astfel, cafeaua reprezinta cea mai importanta sursa de antioxidanti din alimentatia populatiei din SUA", spune Roger Cook, directorul Centrului de informare pentru stiinta cafelei, din Anglia, aflat pentru citeva zile in Romania.

O cafea echivaleaza cu o cearta

Fundatia Britanica de Cardiologie a anuntat ca, desi consumul de cafea poate duce la o usoara crestere pe termen scurt a tensiunii arteriale, un consum moderat de cofeina nu are nici o influenta asupra bolilor de inima.

"Prin consum moderat, in Marea Britanie, se intelege patru sau cinci cesti de cafea pe zi. Mii de studii stiintifice publicate demonstreaza ca la acest nivel cafeaua poate avea chiar anumite beneficii pentru sanatate", adauga Cook. Despre efectul asupra inimii, el mai precizeaza: "Cafeaua are un impact asupra tensiunii arteriale, dar el nu e semnificativ si este echivalent cu cel de dupa o cearta zdravana".

Metoda scandinava dauneaza sanatatii

O alta problema pe care consumul de cafea se presupune ca o creeaza este cresterea colesterolului. "Numai metoda scandinava de preparare a cafelei este periculoasa din acest punct de vedere. Scandinavii fierb cafeaua toata ziua, ceea ce permite eliberarea unor uleiuri care produc cresterea colesterolului", explica specialistul in cafea. Insa tot el mai spune ca metoda turceasca, adica fierberea cafelei in ibric timp de citeva minute, dupa cum procedeaza si romanii, nu are consecinte daunatoare asupra sanatatii. Mai "sanatoasa" decit cafeaua la ibric este insa cafeaua la filtru sau espresso.

O alta prejudecata legata de cafea, era aceea referitoare la cafeaua decofeinizata. In speta, s-a afirmat adesea ca substantele folosite pentru scoaterea cofeinei din cafea ar fi cancerigene. "Aceasta problema era specifica anilor ‘60 - ‘80, cind se foloseau substante chimice care erau folosite si in spalatorii. Acele substante aveau potential cancerigen doar daca erau inhalate", isi aminteste Robert Cook.

Efectele cafelei

* poate atenua simptomele astmului prin faptul ca ajuta la dilatarea cailor respiratorii

* pentru hipertensivi, consumul de cafea nu este recomandat

* creste vigilenta si este benefica pentru performanta fizica si mintala

* poate atenua simptomele de apatie si letargie asociate cu raceala

* poate proteja impotriva aparitiei cancerului de colon sau de ficat

* consumul de cafea cu sau fara cofeina a fost asociat cu scaderea riscului de formare a calculilor renali.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.