Unul dintre obiectivele imediate ale Cabinetului Tariceanu este modificarea Codului muncii, noua forma a actului normativ urmand sa fie stabilita pana la sfarsitul lunii iunie. Deopotriva, reprezentantii sindicatelor si cei ai patronatelor au convenit cu guvernul ca modificarea sa nu se faca prin ordonanta de urgenta si ca toate actele normative sa treaca prin parlament.

Executivul va invita partenerii sociali - patronatele si sindicatele - sa inceapa consultari pe aceasta tema. Reprezentantii Blocului National Sindical, care s-au intalnit ieri cu premierul Tariceanu, au mai solicitat identificarea unor masuri menite sa atenueze impactul majorarii preturilor la utilitati asupra bugetelor familiale si combaterea muncii la negru.

"Guvernul nu va modifica Codul muncii prin ordonanta de urgenta", a subliniat premierul Calin Popescu Tariceanu in cadrul intrevederilor avute ieri cu reprezentantii Blocului National Sindical (BNS). La randul sau, ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu, a aratat ca este programat ca proiectul de lege privind modificarea Codului muncii sa ajunga in parlament in martie si sa fie adoptat pana in iulie. Tentativa de modificare a Codului muncii nu este una noua. Si guvernul Nastase s-a angajat in fata organismelor internationale sa modifice Codul muncii pana in noiembrie 2004, lucru care nu s-a mai intamplat. Actualul Cod al muncii a intrat in vigoare la inceputul lunii martie 2003, dupa cinci ani de dezbateri. Si reprezentantii patronatelor au cerut in mai multe randuri amendarea actului normativ, apreciind ca aplicarea prevederilor acestuia are influente negative asupra mediului economic, cum ar fi scaderea productivitatii muncii, cresterea fiscalitatii si a ponderii lucrului la negru.

Refacerea unor mecanisme "dinamitate" in anul electoral

Reprezentantii BNS au venit chiar cu o serie de propuneri in ce priveste masurile necesare atenuarii impactului negativ al scumpirii utilitatilor.

"Am sugerat guvernului sa revina asupra deciziei de abrogare a actului normativ care prevedea calcularea cosului minim de consum. De asemenea, trebuie recorelat nivelul venitului minim garantat, al salariului minim si al pensiei minime de valoarea cosului minim. E nevoie de o transpunere cat mai exacta a prevederilor aquis-ului comunitar in domeniul protectiei sociale", a afirmat presedintele BNS, Dumitru Costin.

Acesta a mai precizat ca protectia sociala trebuie sa se indrepte inspre cei care au cu adevarat nevoie si ca guvernul va trebui, in cadrul discutiilor cu sindicatele si patronatele, sa identifice si alte masuri similare.

"Trebuie, pe de o parte, sa refacem unele mecanisme aruncate in aer anul trecut din cauza perioadei electorale si sa vedem care este cu adevarat tinta asistentei sociale", a mai adaugat Costin.

In ce priveste Codul muncii, presedintele BNS a precizat ca este exclusa orice modificare a actului normativ prin ordonanta de urgenta, primele discutii cu reprezentantii guvernului urmand a avea loc incepand de saptamana viitoare, pentru ca, cel tarziu in luna martie, propunerile de acte normative sa fie inaintate parlamentului.

Sindicalistii au mai solicitat si o intetire a controalelor inspectoratelor teritoriale de munca, in vederea combaterii muncii la negru si, implicit, a evaziunii fiscale. De asemenea, au reiterat sustinerea initiativelor guvernului la nivelul parlamentului de catre parlamentarii Blocului National Democrat.

Asociatii profesionale paritare

Si ministrul de stat pentru coordonarea mediului de afaceri si a activitatii IMM-urilor, George Copos, a declarat ieri ca unul dintre obiectivele imediate pe care si le-a propus guvernul este modificarea Codului muncii. El a precizat ca s-a pronuntat, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, in favoarea introducerii conventiilor civile si a raspunderii angajatilor, precum si pentru cresterea calificarii si a moralei muncii.

Reprezentantii patronatelor au subscris si ei ideii de modificare a Codului muncii. Noul presedintele al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Silviu Lucian Boghiu, a precizat ca Ministerul Muncii lucreaza in prezent la modificarea actului normativ, iar discutiile pe aceasta tema, la care participa si reprezentanti ai sindicatelor, sunt intermediate de Consiliul Economic si Social (CES). Boghiu a apreciat ca actuala forma a Codului muncii "leaga angajatorii de maini si de picioare".

"Va trebui sa gasim o formula prin care angajatorii sa aiba drepturi, la fel ca si angajatii. Vom incerca sa infiintam asociatii profesionale paritare, cu un numar egal de membri din partea sindicatelor si patronatelor, pentru a da o nota de claritate initiativelor noastre, inclusiv in ceea ce priveste Codul muncii", a mai precizat Boghiu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.