Majoritatea romanilor recunosc ca mancarurile traditionale autohtone sunt periculoase pentru silueta, insa numai unul din zece s-a incumetat in ultimii doi ani sa tina o dieta pentru a scapa de kilogramele in plus, arata un studiu realizat de institutul GfK, in 20 de tari din Europa si America.

Potrivit studiului, trei din cinci romani sustin ca mancarurile traditionale ameninta cel mai mult silueta, pe locurile urmatoare clasandu-se preparatele unguresti si americane, amintite de 10% dintre conationali. La polul opus se afla mancarurile traditionale italiene, urmate de cele nemtesti si de cele chinezesti.

Romania se afla pe pozitia a cincea in topul tarilor cu cele mai grase mancaruri, fiind precedata de Ungaria, Cehia, Grecia si Statele Unite ale Americii.
In ciuda "amenintarii" reprezentate de mancarea autohtona, numai 10% dintre romanii chestionati au inceput o dieta in ultimii doi ani si numai o treime dintre ei au reusit sa dea jos kilogramele planificate. Tot o treime dintre cei care au inceput dieta nu s-au bucurat prea mult timp de noua silueta, ci au pus la loc fie toate kilogramele, fie o parte din acestea.
Studiul releva faptul ca dieta este o metoda de slabire practicata in special de femeile din mediul urban, indiferent de varsta.

De asemenea, succesul dietei este invers proportional cu varsta subiectului, astfel ca patru din zece tineri (sub 30 de ani) au slabit datorita dietei mai mult sau exact cat se asteptau sa slabeasca, in timp ce doar doi din zece varstnici (peste 50 de ani) au reusit acelasi lucru.

Romanii asezoneaza mancarurile traditionale cu multa apa, patru din cinci declarand ca, de cele mai multe ori, beau apa la masa de pranz. Ocazional, apa este inlocuita de bere, vin sau sucuri.
Studiul arata, de asemenea, ca romanii beau mai mult sucuri naturale - 18%, decat sucuri acidulate -15%. In plus, unul din cinci barbati consuma frecvent bere la masa de pranz, in timp ce aceia din mediul rural prefera mai degraba vinul. Bauturile alcoolice tari sunt consumate la masa de pranz de aproximativ 11% dintre cei chestionati. De cealalta parte, romancele prefera sucurile sau cafeaua.
Romanii sunt lideri la consumul de bauturi spirtoase la masa de pranz si surclaseaza tari precum Bulgaria sau Rusia.

Romania a inregistrat la consumul de bauturi spirtoase sase procente, la o distanta semnificativa de Bulgaria (3%) sau Rusia (2%).
Studiul arata ca in Romania se gateste mai putin decat in alte tari europene, cu o medie de cinci zile din sapte. Realizatorii studiului considera ca scorul relativ scazut nu se datoreaza iesirilor la restaurant sau mancarurilor semipreparate, ci faptului ca romanii gatesc pentru mai multe zile. In aproximativ 43% din gospodarii se gateste in fiecare zi, in timp ce gatitul la doua zile este practicat in peste o treime din gospodarii, in majoritate din mediul urban.
Studiul a fost realizat in 20 de tari, in perioada septembrie - octombrie 2005, in Romania esantionul reprezentativ fiind de 1.000 de persoane.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.