Din luna aprilie, producatorii si importatorii de echipamente electrice si electronice nu-si vor mai putea desface marfa in magazine fara sa aiba un numar de inregistrare de la Agentia Nationala de Protectie a Mediului.

Garda de Mediu si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor amenda firmele care nu respecta aceasta prevedere cu sume cuprinse intre 100 si 200 milioane lei.

Masura pregateste terenul pentru aplicarea taxei de reciclare pe care o vor plati, cel mai probabil din aceasta vara, romanii care vor sa-si cumpere frigider, calculator, televizor sau orice alt produs electric sau electronic. La randul lor, producatorii vor fi obligati sa asigure reciclarea acestora.

"Consumatorul va suporta aceste costuri. Spre exemplu, taxa de reciclare pentru echipamente usoare, cum ar fi monitorul de la calculator de pilda, ajunge la un euro, pana la cinci euro, in timp ce pentru un frigider sau pentru o masina de spalat, omul va scoate din buzunar 15 pana la 17 euro in plus fata de costul produsului", spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de IT si Comunicare. El a adaugat ca taxa pentru reciclare va fi "la vedere", adica adaugata separat la eticheta cu pretul produsului.

Banii colectati din aceasta taxa vor ajunge la o asociatie a producatorilor, care se va ocupa de reciclarea efectiva a echipamentelor electrice si electronice.

"In momentul de fata nu este creata o infrastructura pentru reciclare.

Nici aceasta asociatie nu este constituita inca si mai mult decat atat, avem foarte putine contacte cu firmele care ar putea asigura reciclarea", a adaugat Negoita.

Autoritatile locale sunt obligate, prin lege, sa asigure locatia pentru colectarea produselor electrice si electronice uzate, in timp ce producatorii trebuie sa investeasca in amenajarea adecvata a centrelor de colectare.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului, in momentul de fata exista 93 de puncte de colectare, dintre care 39 in orase cu peste 100.000 de locuitori si 7 in Bucuresti.

Primariile vor asigura, o zi pe saptamana, transportul acestui tip de deseuri de la gospodariile particulare catre centrele de colectare. Pentru anul 2006, Romania are o "norma" de reciclare de 2 kilograme de echipamente electrice si electronice uzate pe cap de locuitor, adica aproximativ 44.000 de tone.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.