Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate vrea sa introduca o serie de burse noi, destinate olimpicilor, minoritarilor si tinerilor care vor sa invete politica afara, ca sa o aplice in tara. Intentia tinde sa despovareze bugetul statului, pe seama bancilor sau a partidelor politice. Politicienii zic pas.

Burse pentru olimpicii Romaniei, burse politice pentru tinerii cu inclinatii politice si burse etnice pentru minoritati. Acestea sint propunerile pe care noua directoare de la Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate (ONBSS), Magda Jianu, le-a anuntat ca proiecte pentru inceputul acestui an. "Vreau sa fac ceva in sistemul burselor, sa ii motivam pe tinerii romani sa se intoarca in tara, sa impiedicam exodul de inteligenta. Insa pentru asta avem nevoie de bani, ca sa aiba de ce sa se intoarca", a spus directoarea. Bursele ar fi asemenea unui contract.

Studentul primeste suma necesara studiilor in strainatate, iar dupa finalizarea cursurilor trebuie sa se intoarca in tara. Pentru olimpicii internationali si nationali, bursele ar urma sa se acorde, cu sprijinul bancilor, la universitati straine, pe principiul care functioneaza deja in tara, unde un premiu la olimpiada le da dreptul sa intre la facultate fara examen. La intoarcerea in tara, ei ar beneficia si de o bursa lunara motivanta.

Laudabil, dar nu sint bani

Celelalte doua tipuri de burse, politice si etnice, ar urma sa fie finantate de partidele politice si respectiv de comunitatile etnice din Romania.

"Un partid politic propune, de exemplu, doua burse pe integrare pentru tineri, pe care le finanteaza. Nu e nevoie de mai mult de 1.000 de dolari pe luna. Pot lua banii din cotizatii. Iar ce au invatat bursierii in strainatate vor aplica apoi in partid. In plus, isi atrag electorat", socoteste directoarea Jianu. Tinerii ar urma sa fie alesi dupa performantele lor intelectuale, si nu neaparat dupa convingerile politice. Lucru care contravine cumva intereselor partidelor care se gindesc ca la intoarcerea in tara bursierul se poate orienta spre alt partid. Reprezentantii organizatiilor de tineret ale partidelor lauda totusi initiativa, dar... . "Noi avem deja de trei ani burse pentru tinerii din partidul nostru, prin Institutul Social Democrat.

Iar pe cei mai buni ii trimitem la Strasbourg, la Bruxelles, deci nu mai avem nevoie de alte burse", a replicat Victor Ponta, presedintele Tineretului Social Democrat. Dar a adaugat ca "de principiu sint de acord cu ideea, ramine sa vad si proiectul". Olguta Vasilescu, PRM, nu vede noutatea. "In urma cu citiva ani, Corneliu Vadim Tudor a dat citeva burse la Universitatea Miniera din Petrosani si, in general, sprijina tinerii foarte buni, care au nevoie de bani pentru burse", spune Vasilescu. Ea a ridicat si problema finantarii, care se dovedeste a fi apanajul politicienilor cu inima mare. "Ideea e buna, dar tine de marinimia politicienilor. Pentru ca Legea partidelor nu permite utilizarea fondurilor pentru astfel de burse. Nu e asa usor. Noi am dat din buzunarul nostru pina acum", a adaugat Olguta Vasilescu.

Liberalii prefera scolile de vara

Desi Magda Jianu vine din "echipa liberala" de la Universitatea "Constantin Brancusi" din Tg-Jiu, cum apare in presa locala, PNL-ul a manifestat cel mai mic interes pentru ideea de bursa politica a directoarei ONBSS. "Mai degraba folosesc banii in scolile de vara si de iarna, pe care le organizeaza PNL-ul de ceva timp. Acolo tinerii se reunesc, discuta cu liderii si se creeaza o platforma pentru partid. In plus, cred ca e mai profitabil sa cheltuiesc 24.000 de euro pentru 100 de oameni, decit pentru doua burse anuale. Ideea ramine totusi laudabila", a apreciat Cristian Adomnitei, presedintele Tineretului National Liberal.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.