In plina iarna, bucurestenii s-ar putea trezi ca sunt obligati sa plateasca mai mult pentru apa calda si caldura consumate. Societatea Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), furnizorul de apa fierbinte pentru regia de termoficare, a trimis ieri municipalitatii o cerere prin care solicita cresterea cu 56% a pretului agentului termic, de la 920.000 lei vechi/Gcal cat este acum la 1,43 milioane lei vechi. Cererea este pe cale sa dea nastere unui scandal intre primarie si furnizorul de agent termic.

Prin lege, municipalitatea subventioneaza activitatea RADET, mai precis diferenta dintre pretul real cu care regia furnizeaza apa calda si caldura si pretul platit de populatie. Conform primelor calcule, cererea de majorare a pretului agentului termic ar obliga Primaria Capitalei sa aloce o subventie de incalzire in valoare de 6.500 miliarde lei vechi, adica jumatate din bugetul pe 2006. Deoarece municipalitatea nu are bani sa acopere diferenta de tarif prin subventie, acceptarea cererii ELCEN ar avea ca efect o scumpire a energiei termice consumate de bucuresteni.

Din primele calcule, este vorba de o dublare a facturii pentru incalzire. "Vor o majorare a tarifului cu 56%. Au invocat scumpirea gazelor si mariri de salarii. Nici vorba sa aprobam asa ceva. Asta inseamna ca municipalitatea se va ocupa numai de bunastarea ELCEN. Decizia noastra este sa nu cedam acestor presiuni. Noi am avansat 15%, cel mult 17%", ne-a spus ieri viceprimarul general Razvan Murgeanu.

"Am transmis solicitarea de crestere a tarifului catre Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei care ne-a cerut sa obtinem si avizul favorabil al primariei. Am avut o prima runda de discutii iar saptamana viitoare ne vom intalni din nou", ne-a spus ieri Irina Duica, directorul economic al ELCEN Bucuresti. Oficialul societatii bucurestene nu s-a declarat impresionata de riscul ca bucurestenii sa fie nevoiti sa plateasca mai mult pentru energia termica.

"Avem niste costuri si nu putem produce sub ele, pentru ca ar insemna sa intram in pierderi. Pentru a produce in continuare agent termic, vom fi nevoiti sa luam credite, chiar cu garantie guvernamentala . Or, se stie, creditele sunt purtatoare de costuri si mai mari, pe care in cele din urma, le vom suporta cu totii", ne-a explicat Irina Duica. "Daca majoram tariful cu 56% asta inseamna o crestere a subventiei cu 4.000 de miliarde de lei vechi. Asta in conditiile in care bugetul Bucurestilor este de 10.000-11.000 de miliarde lei vechi", ne-a explicat viceprimarul Murgeanu. Oficialul PMB a lasat sa se inteleaga ca daca ELCEN nu-si schimba solicitarea, primarul general ii va cere ministrului Economiei, Codrut Seres, sa treaca cele cinci centrale care furnizeaza agent termic Bucurestilor in subordinea municipalitatii.

"Nu se pune problema unei negocieri. Preturile la energia termica sunt reglementate. E vorba de a justifica niste costuri care stau la baza tarifelor ce urmeaza sa fie aprobate de ANRE. Noi cerem majorarea tarifului la nivelul cresterii pretului combustibilului intre data de 1 aprilie 2005 si 1 ianuarie 2006, respectiv 47%", a declarat pentru Mediafax Irina Duica, directorul economic al ELCEN. Nicolae Opris, presedintele Autoritatii de Reglementare in Domeniul Energiei ne-a spus ca ANRE va analiza solicitarea de majorare a tarifului depusa de ELCEN chiar daca municipalitatea o avizeaza negativ.

"Noi vom analiza atat argumentele ELCEN cat si pe cele ale municipalitatii. Daca cererea Electrocentrale Bucuresti este justificata, eu nu-mi pot permite sa resping aceasta cerere. ELCEN nu poate intra in faliment, doar pentru ca primaria nu are bani de subventie. Daca nu are alta solutie, atunci va fi nevoita sa accepte cresterea pretului de referinta la populatie, asa cum s-a intamplat si in alte orase", ne-a declarat Opris. Presedintele ANRE a adaugat ca ultima majorare a tarifului la agentul termic furnizat de ELCEN a fost aprobata in aprilie 2005.

"Nu consider oportuna cererea"

"Nu consider oportuna cererea Termoelectrica. Aberatia scumpirii cu 56% a caldurii e absolut inacceptabila. Aceasta in contextul in care societatea considera Bucurestii un oras captiv, 90% din energia termica pe care o consuma fiind furnizata de Termoelectrica. Vreau sa vad justificarile prezentate de Termoelectrica pentru aceste scumpiri. Fireste, este normal sa tinem cont de conjunctura internationala de crestere a pretului combustibilului, dar cresterea ceruta de societate este exagerata. Contez pe o mediere a Autoritatii Nationale de reglementare in domeniu.", a declarat pimarul general Adriean Videanu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.