Peste jumatate din tarile lumii nu au planuri eficiente de prevenire a cancerului, depistare timpurie si tratament, in conditiile in care anual sunt depistate 13 milioane de cazuri noi, potrivit unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, publicat de Ziua Luptei Impotriva Cancerului.

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces in intreaga lume: 7,6 milioane de oameni au murit de cancer in 2008, iar in fiecare an sunt diagnosticati cu aceasta boala aproape 13 milioane de oameni. Mai mult de doua treimi dintre noile cazuri depistate apar in tarile in curs de dezvoltare, cu o frecventa in continua crestere, scrie MEDIAFAX.

Pe de alta parte, cercetarile in domeniu indica faptul ca o treime dintre decesele cauzate de cancer pot fi atribuite unor factori de risc care pot fi evitati, precum fumatul, obezitatea, consumul de alcool daunator sanatatii sau infectiile.

Totodata, multe tipuri de cancer, precum cel mamar, de col uterin si de colon, pot fi tratate cu succes, daca sunt depistate la timp.

Studiul realizat la comanda OMS, la care au participat 185 de tari, arata insa ca exista lipsuri majore in ceea ce priveste elaborarea unor planuri de actiune si combatere efectiva a cancerului.

Astfel, numai 17 la suta dintre tarile africane si doar 27 la suta dintre tarile sarace au elaborat planuri pentru combaterea cancerului si dispun de finantarea necesara implementarii acestora.

Totodata, mai putin de jumatate din tari au registre nationale de cancer, un instrument esential pentru colectarea de date relevante privind numarul pacientilor si formele de cancer de care sufera, ce pot fi folosite in elaborarea, implementarea si evaluarea unor politici publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.