Institutul National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" din Capitala se "lupta" la ora actuala, din cauza lipsei investitiilor, sa asigure aparatura medicala de specialitate si conditii decente de cazare pentru pacienti.

S-a ajuns in aceasta situatie, dupa ce, la inceputul lui 2003, guvernul PSD a scos institutul din subordinea Ministerului Sanatatii si l-a trecut la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat. In urma acestui transfer, administrarea institutului este asigurata de catre regie, iar finantarea este asigurata de Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti.

"Efectele negative ale hotararilor luate de fosta guvernare (nr. 1017/2002 si 1803/2004) prin care ne-au scos din subordinea Ministerului Sanatatii incep sa se faca simtite. Ne este greu sa asiguram conditii de cazare corespunzatoare prin realizarea unor investitii in consolidarea si reabilitarea imobilelor", a precizat conf. dr. Maria Georgescu, directorul Institutului National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan".

In schimb, unitatea sanitara respectiva inregistreaza la sfarsitul fiecarui an indici de performanta apreciabili, fara a acumula datorii catre furnizorii de produse medicale sau medicamente.

Maria Georgescu, directorul Institutului National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan" Bucuresti sustine ca "nu am acumulat la finele nici unui an datorii catre furnizori. Insa, problema noastra majora este reprezentata de faptul ca nu beneficiem de investitii in ceea ce priveste reabilitarea si consolidarea imobilelor institutului. Spre exemplu, am reusit cu mare efort si dificultate sa finalizam lucrarile de reabilitare la unul dintre corpurile unitatii sanitare din Capitala".

Jefuire regizata de guvernul PSD

Conf. dr. Maria Georgescu a mai adaugat ca "efectele negative ale hotararilor luate de fosta guvernare, prin care ne-au scos din subordinea Ministerului Sanatatii, incep sa se faca simtite abia acum".

Cei drept, fosta guvernare a regizat jefuirea patrimoniul INGG "Ana Aslan" cu ajutorul hotararilor nr. 1017/2002 si 1803/2004, prin care acesta a fost trecut din cel public in cel privat, introducandu-l sub administrarea RA-APPS.

Pe de alta parte, directorul RA-APPS, Cristian Niculae Vlaicu, nu a dat detalii cu privire la valoarea investitiilor efectuate in perioada celor aproape trei ani de cand are in subordine Institutul "Ana Aslan". "Avand in vedere faptul ca Regia Autonoma - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat nu este beneficiara resurselor financiare repartizate de la bugetul de stat, aceasta nu se incadreaza in prevederile Legii nr. 54/2001, privind accesul la informatiile de interes public si, ca urmare, nu putem sa raspundem favorabil solicitarii", a fost raspunsul directorului general al regiei.

Cu toate acestea, unitatea sanitara respectiva inregistreaza la sfarsitul fiecarui an indici de performanta apreciabili, fara a acumula insa si datorii catre furnizorii de produse medicale sau medicamente.

Numarul pacientilor straini a scazut

Desi este un domeniu relativ nou cel al geriatriei si gerontologiei, Romania detinea pana nu de mult primul loc in lume in acest domeniu si datorita produselor revolutionare in lupta cu batranetea, descoperite de medicul Ana Aslan.

In prezent, lipsa acoperirii necesarului financiar si numarul insuficient de specialisti au dus la micsorarea drastica a numarului de pacienti straini care veneau la tratament si de pe urma carora INGG "Ana Aslan" reusea sa-si sustina activitatea.

Nici numarul clinicilor de geriatrie de la nivelul intregii tari nu mai este atat de mare intrucat, din cele 244 de astfel de unitati sanitare ce se "razboiau" cu procesul de imbatranire si bolile induse de aceasta, mai functioneaza in prezent doar patru, in Mangalia, Eforie Nord, Baile Felix si Baile Herculane.

La acestea se adauga sediul central din Capitala, ce dispune de 248 de paturi, si cel din Otopeni, care are capacitatea de a oferi servicii de specialitate la 334 de pacienti simultan.

"Desi ducem lipsa de personal, incercam sa dam viata anilor"

"La ce populatie varstnica exista in Romania, ar trebui sa existe o adresabilitate mai mare. Dar romanii nu sunt constienti de procesul de imbatranire si nu apeleaza la doctor decat in momentul in care sunt napaditi de diferite boli specifice varstei", sustine Maria Georgescu.

Una dintre problemele cu care se confrunta geriatria in prezent este reprezentata si de numarul insuficient de cadre medicale, existand 150 de geriatri in toata tara. In plus, numarul rezidentilor care reusesc sa treaca examenul si sa profeseze in domeniu este de sub cinci anual.

"Desi ducem lipsa de personal, incercam sa dam viata anilor. Sper ca prin ordinul ministrului sanatatii de a permite medicilor de familie sa urmeze si sa sustina examenul pentru a doua specialitate sa aduca un numar important de doctori in geriatrie. Mai mult, o eventuala trecere a institutului in subordinea MS ar putea oferi medicilor siguranta locului de munca", a precizat Georgescu.

Aceasta a mai adaugat ca "incercam sa imbunatatim calitatea serviciilor oferite in prezent, cu ajutorul celor 70 de medici si infirmiere, pentru cei peste 14.000 de pacienti tratati anual".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.