Ceea ce pana acum parea doar un scenariu de film are toate sansele sa devina realitate. Un nou studiu al specialistilor in climatologie arata ca in Europa clima s-ar putea raci, in urma modificarii curentilor din Atlantic. Curentii oceanici care traverseaza Atlanticul, determinand temperaturi moderate in nord-vestului Europei, ar putea suferi modificari de traseu si debit, asa cum au prezis unii climatologi. Acest lucru ar putea antrena o scadere cu patru grade a temperaturii medii in Europa, transmite AFP.

Debitul curentilor calzi a scazut semnificativ

Potrivit unui studiu aparut joi in revista stiintifica britanica "Nature", curentul cald care trece pe langa coastele europene ar fi inregistrat o scadere a debitului cu 30 la suta in ultima jumatate de secol. Sistemul curentilor din Atlantic este format din curenti calzi ascendenti - celebrul Curent al Golfului (Gulf Stream), prelungit de Curentul Nord-Atlantic - si doi curenti descendenti care conduc apele reci spre Ecuator, unde acestea se incalzesc din nou. Autorul studiului, profesorul Harry Bryden, de la Centrul National de Oceanografie de la Universitatea Southampton, vorbeste despre acest fenomen ca despre un sistem in care fiecare componenta contribuie la buna functionare a ansamblului.

Componenta "ascendenta" a sistemului pare sa ramana stabila, dar cercetatorii au observat o evolutie ingrijoratoare a celor doi vectori "descendenti". Astfel, in zona subtropicala, sub efectul vantului, curentul face o intoarcere in straturile intermediare ale oceanului. Volumul de apa care a traversat aceasta zona a crescut cu 50 la suta din 1957. La marginea calotei glaciare, apele cu temperatura scazuta patrund in straturile profunde ale oceanului, formand cu-rentul Labrador, care coboara de-a lungul coastelor americane. Debitul acestui curent a scazut cu 50 la suta la mare adancime (intre 3.000 si 5.000 de metri).

Potrivit observatiilor, Curentul Nord-Atlantic, care ajunge pana in Europa, a inregistrat o scadere de debit de la 20 de milioane de tone de apa pe secunda in 1957 la 14 milioane in 2004. "Caldura care vine o data cu acest curent contribuie substantial la climatul temperat al Europei maritime si continentale. Orice incetinire a circulatiei oceanice ar avea implicatii profunde in ceea ce priveste schimbarile climatice", arata studiul.

Intreruperea circulatiei oceanice din Atlantic ar putea determina o scadere cu patru grade a temperaturilor medii din Europa. "Nu vorbim despre o noua era glaciara, ci de ierni mai aspre si mai reci. (...) Ceea ce complica lucrurile este ca in acelasi timp avem de-a face cu o incalzire climatica. Daca circulatia oceanica este incetinita, efectul va fi o racire localizata si nu pe intreaga planeta", a explicat Meric Srokosz, de la Institutul britanic de cercetare a mediului.

Fenomenele meteo extreme au "incins" imaginatia regizorilor. Un celebru film pe aceasta tema este "The day after tomorrow" ("Unde vei fi poimaine"), in care pamantul este lovit brusc de un frig polar, care face sa inghete totul. In cateva secunde, pamantul s-a racit la minus 200 de grade. "Nu va fi un fenomen brusc ca in filmul "Unde vei fi poimaine?", ci pe parcursul unui deceniu", subliniaza Meric Srokosz, de la Institutul britanic de cer-cetare a mediului (NERC).


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.