O parte din pensionarii militari au avut de pierdut in urma recalcularii pensiilor.

Ministrul Apararii si cel de Interne trebuie sa stabileasca exact cat si in ce interval pensionarii militari care au pierdut din pensie in urma recalcularii pot recupera din bani, in conditiile in care expertii FMI nu au recomandat sa fie deschisa problema pensiilor, a declarat premierul Ponta, citat de MEDIAFAX.

El a precizat ca la discutiile cu Fondul Monetar International a fost chemat sa participe si ministrul Apararii, care a primit insa un raspuns de principiu mai degraba negativ.

"Exista o initiativa pornita de la Ministerul Apararii, dar care trebuie sa acopere pensionarii militari si de la MAI si serviciile de informatii. Cei de la FMI au zis: Domne, nu suntem de acord sa deschideti problema pensiilor. Insa ceea ce eu am afirmat si ceea ce Ministrul Apararii poate sa faca in perioada urmatoare - trebuie sa luam sa calculam exact, pentru ca mare parte dintre pensionarii militari au castigat in urma recalcularii, a ramas o categorie ingusta de oameni care au avut de pierdut. Pentru acei oameni, ministrul Apararii si ministrul de Interne trebuie sa calculeze sa spuna exact cat putem sa reparam si mai ales in cat timp", a spus Ponta la Antena 3.

Premierul a explicat astfel ca exista cazuri in care au fost efectuate calcule gresite si au fost comise nedreptati, acestea fiind situatiile pe care Guvernul incearca sa le repare.
Guvernul a cerut FMI sa revina la pensiile vechi pentru militarii care au inregistrat scaderi de venituri in urma recalcularii aplicate incepand din 2010, dar nu si la pensiile care au crescut in urma recalcularii, adica peste 90% dintre acestea, propunere respinsa de expertii internationali.

"Dupa aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost insa si cazuri in care unele pensii au scazut, prin aplicarea aceluiasi sistem. FMI a spus ca revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar insemna si scaderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalcularii, si care sunt mai multi. Recalcularea s-a facut pe baza unor criterii stabilite prin lege si este greu de reversat doar pentru unii, chiar daca se inteleg ratiunile electorale", au declarat anterior surse apropiate discutiilor.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Mai mult chiar, reprezentantii FMI ar fi amintit Guvernului ca aceste recalculari au fost admise la acea vreme in ciuda faptului ca militarii aflati acum in pensie nu au contribuit niciodata la sistemul public de pensii.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011, care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, si stabilea ca procesul de recalculare a pensiilor pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul lui 2011 si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

De altfel, Consiliul Fiscal a publicat la sfarsitul anului trecut o opinie in care arata ca pensia medie platita celor 159.000 de fosti militari, politisti si angajati ai serviciilor de informatii a crescut dupa recalculare cu peste 30%, de la 1.755 de lei la 2.289 de lei pe luna, desi Ministerul Muncii anticipa o reducere.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.